Japan klaagt antidumpingregels VS aan

Japan heeft gisteren een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het land is furieus over de Amerikaanse antidumpingmaatregelen. Die belemmeren ernstig de export van Japans staal naar de Verenigde Staten, aldus Tokio. De Amerikaanse autoriteiten legden de Japanse staalexporteurs in juni invoertarieven op tot maximaal 67 procent voor warmgewalst staal. Washington nam daarmee Amerikaanse staalproducenten in bescherming, die zouden lijden onder goedkoper Japans staal op de Amerikaanse markt.

Takashi Fukaya, de Japanse minister van Internationale Handel en Industrie, heeft er vertrouwen in dat zijn land de zaak wint. ,,De Amerikaanse antidumpingmaatregelen zijn in deze zaak illegaal volgens de WTO-regels'', zo zei hij tegen het Japanse persbureau Kyodo. Volgens WTO-procedures moet Japan nu eerst proberen de zaak met de Verenigde Staten op te lossen. Als dit niet lukt, komt er een onfhankelijk WTO-panel aan te pas. (ANP)