It's Peter Mueller's way

De aanpak van schaatstrainer Peter Mueller werkt, stelde Gianni Romme vast. De stayer past perfect in de commerciële `dierentuin' van de Amerikaan Mueller.

Tegenstanders verslaan vindt schaatstrainer Peter Mueller niet genoeg. ,,De concurrentie moet worden verpletterd.'' Zijn pupil Gianni Romme gaf afgelopen weekeinde in Inzell het goede voorbeeld. Op de 5.000 meter liet de stayer 6,31 noteren. Zo snel als Romme dat deed was de vijf kilometer op een buitenbaan nooit geschaatst. De bijnaam die Mueller hem gaf, The Terminator, deed hij alle eer aan.

De angst voor Romme moet er bij de concurrentie goed in zitten.

Mueller: ,,Ik maak me niet druk over de concurrentie. Ze moeten wel respect voor Gianni hebben. Alle afstanden kan hij aan. Hij maakt dit seizoen al kans op de wereldtitel allround. Voorop bij hem staan de vijf en de tien kilometer. We werken aan de 1.500 en de 500 meter en je hebt al kunnen zien dat hij op de 1.500 meter flink vooruit is gegaan. Onderschat Gianni niet. Hij kan alles. Hij is een nieuwe Heiden, een Koss. Een sprinter van wereldklasse zal hij nooit worden, maar hij zal beter sprinten dan hij ooit heeft gedaan. Een kwestie van techniek. Op de 500 meter zal Gianni nooit 34,5 rijden, maar daar hoeft hij niet onder te doen voor de beste allrounders.''

Wanneer hebben jullie voor het eerst met elkaar gesproken?

,,In maart op het IJsgala in Heerenveen. Begin april ben ik naar Nederland teruggekomen om een seminar te doen voor de KGB, eh, de KNSB, en heb ik met Bob de Jong en Gianni over trainingsprogramma's gesproken. Ik zou de kern van mijn sprintteam meenemen. Bos, Leeuwangh, Wennemars en ik hadden de afspraak dat als we ergens anders naartoe zouden gaan, dat we dat samen zouden doen. Rond de jaarwisseling sprak ik met Spaar Select. The rest is history.

,,De KNSB maakte onze beslissing gemakkelijk. Ik heb mensen bij de bond verteld dat we zouden vertrekken als dit en dat niet zou gebeuren, zonder te zeggen waarheen. Ze dachten daar dat ik blufte en gooiden zout op 't ijs. Begin maart, in Inzell, deed de KNSB mijn zes topschaatsers een aanbieding. Ik had woensdag m'n ontslag ingediend, donderdag sprak ik met de bond en vrijdag hadden ze voor dezelfde zes vijf keer zoveel geld over. Binnen 48 uur! Ik wilde geen spelletjes spelen. We hadden een mooie aanbieding van Spaar Select.''

Was de KNSB bereid net zoveel te betalen als de sponsor?

,,Het scheelde heel weinig. Maar ze namen ons niet serieus en ik houd er niet van zo behandeld te worden. Ik ben eerlijk en oprecht geweest en ging ervan uit dat zij dat ook zouden zijn. De sponsor speelde het zuiver en alles wat ze ons hebben beloofd, zijn ze nagekomen.''

Hoe kan jij je schaatsers net dat kleine beetje extra geven?

,,Er zijn veel trainers, maar ik doe de dingen op mijn manier. It's Pete Muellers way. Ik hoop altijd dat ik ze net dat beetje extra kan geven. En de afgelopen twintig jaar is dat me aardig gelukt, met elk team wat ik had. Zelfs uit marginale teams heb ik veel weten te halen.''

Peter gelooft in een heleboel dingen, zei Romme aanvankelijk. `Hij kan wel zoveel zeggen'.

,,Fysiek is Gianni in staat de tien kilometer onder 13 minuten te rijden en de vijf onder 6 minuten. Hij heeft er hard genoeg voor getraind en is ook technisch in staat om dat te doen. Ik houd ze alleen maar dingen voor die echt kunnen gebeuren. Ik vertelde Gianni deze week dat Dan Jansen me niet geloofde toen ik hem zei dat ie een 35'er kon rijden, totdat-ie in Calgary, een jaar voor de Winterspelen, 36,01 schaatste. Daarna zei Dan: `ik kan die 35 seconden makkelijk halen, omdat die 36,01 een slechte race was. Ik ben er bijna'. Het jaar daarop reed-ie wel zes of zeven keer een 35'er. Ik vind het ook leuk om the guys zulke verhalen te vertellen.''

Je moet er een boek over schrijven.

,,Daar ben ik mee bezig. Komt volgend jaar in de herfst uit. De titel? Iets als On thin ice.''

Heb je psychologie gestudeerd?

,,Een jaartje, toen ik op college zat. Wat ik leerde, probeerde ik ook in praktijk te brengen, bij mezelf en bij Leah (Poulos, Muellers vrouw, red.). Ik heb zelf geschaatst, ik denk dat ik voel wat schaatsers voelen. Daarom maak ik weinig gebruik van artsen en ik doe weinig lactaattesten. Bij een blessure weet ik wat er moet gebeuren om een schaatser terug te krijgen. I've been there. Ik weet hoe je je voelt als je terugkomt van een blessure of als je ziek bent geweest en hoe je je vorm terugkrijgt. Ik hoef maar naar m'n schaatsers te kijken, ik voel ze goed aan.''

Toch heb je Eric Heiden als extra arts gestrikt. Het psychologische aspect is belangrijker dan de medische betekenis die hij kan hebben?

,,Natuurlijk. We doen niet zoveel met dokters, maar om hem erbij te hebben, dat is bijzonder. Hij was de beste schaatser aller tijden. De jongens kijken naar hem op, het werkt onzettend motiverend.''

Je hecht niet zoveel belang aan een intensieve medische begeleiding.

,,Eén of hooguit twee keer per jaar doen mijn schaatsers een fitness-test. Tonny de Jong heeft nooit een test gedaan. Ze moet er niks van hebben en ik laat m'n schaatsers niks tegen hun zin doen. Ik vond het als schaatser ook maar niks.''

De trend is juist dat sporters meer en beter medisch worden begeleid.

,,Ik houd er niet van een dokter te gebruiken. We trainen hard en ik heb artsen voor niks anders nodig dan mijn schaatsers gezond te houden. Daarom zul je ook nooit verhalen lezen over dopinggebruik in mijn ploeg.''

Kun je met zekerheid zeggen dat je schaatsers niks gebruiken?

,,Ik heb elf jaar geschaatst, ik heb er nooit mee te maken gehad en m'n schaatsers ook niet. En ik geloof er niet in. Ik geloof in keihard werken. Ik heb mensen gezien die prestatiebevorderende middelen gebruikten, ik heb ze in korte tijd op een bepaald niveau zien komen, maar na zes maanden zag je ze niet meer. Mijn schaatsers worden elk jaar beter.''

Wat vind je van verdachtmakingen aan het adres van Romme?

,,Er lopen veel jaloerse mensen rond. Het hoort erbij, maar je moet je er als schaatser niks van aantrekken. Do your own thing. Ik weet dat mijn jongens schoon zijn. Die verhalen doen mij niks.''

In jouw ploeg traint Romme voor het eerst in een groep.

,,Hij was klaar om iets anders te proberen. Vorig jaar was hij niet gelukkig. In deze groep past hij perfect.''

Romme is steevast een van de gangmakers. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten in het hotel waar de ploeg deze week verblijft ter voorbereiding op de wereldbekerwedstrijden van komende weekeinde in Heerenveen. Mueller: ,,Elke avond is het een dierentuin en hij is het middelpunt. De training is zo zwaar dat je het niet redt als je na afloop niet kunt ontspannen. Gianni is mentaal fris en ook technisch beter. Hij is leergierig als een beginnende schaatser.''

Hoe hard moet jij werken voor je succes?

,,Veel mensen denken dat ik altijd lol trap, degenen die me kennen weten beter. Ik heb zeven schaatsers en elke keer als ze trainen en wedstrijden rijden, zit ik in hen. Ik voel dan wat zij voelen. Mentaal heb ik het aan het eind van het seizoen helemaal gehad. Maar dat kan ik niet aan m'n schaatsers laten zien. Ik moet ze gemotiveerd houden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Toch kennen the guys me goed genoeg om te zien wanneer ik een probleem heb. Dan vragen ze wat er aan de hand is. Want we zijn zo close.'' Duim en wijsvinger raken elkaar bijna.

,,Dit is mijn familie.''