Internationaal

LONDEN

Door lagere koersen van telecomgigant Vodafone en de oliemaatschappijen Shell en BP Amoco kon de beursindex in Londen niet profiteren van de stijging van de koersen op Wall Street gisteravond. De FTSE-index van de honderd grootste fondsen noteerde rond het middaguur 5 punten lager op 6.545 punten.

Vodafone maakte vanochtend bekend een vijandig bod uit te brengen op het Duitse conglomeraat Mannesmann van 240 euro per aandeel, waarmee de Britten de onderneming op ongeveer 270 miljard gulden taxeren. Maar beleggers reageerden gemengd op het nieuws. De koers van Vodafone ging eerst licht omhoog, daalde vervolgens met 5 procent en beperkte het verlies daarna tot minder dan 2 procent.

FRANKFURT

De Duitse DAX-index op de beurs in Frankfurt brak vanochtend niet door de grens van 6.000 punten heen. Rond het middaguur stond de index op 5.979 punten, een winst van 29 punten. Belangrijkste stijger was Lufthansa. De luchtvaartmaatschappij meldde gisteren weliswaar een daling van het resultaat over de eerste negen maanden met 37 procent, maar ze is optimistisch over het gehele jaar. Mannesmann verloor ongeveer 4,5 procent. Duitse handelaren schrijven dat toe aan het feit dat het vijandige bod van het Britse Vodafone op Mannesmann alleen in aandelen is en daardoor weinig kans van slagen heeft.

PARIJS

De Franse CAC-index boekte vanochtend een record, maar was rond het middaguur terug onder de slotstand van gisteren: een daling van 17 punten tot 5.230 punten. Belangrijkste stijgers waren de bank Crédit Lyonnais, die fraaie kwartaalcijfers publiceerde, en France Télécom, dat profiteerde van de belangstelling voor de telecomsector.

TOKIO

De koersen in Tokio zijn vandaag licht gestegen. De Nikkei-index sloot 0,2 procent hoger op 18.571. Eerder op de dag had de index een winst van 1,2 procent laten zien. De handel trok zich op aan de gang van zaken op Wall Street, waar vooral technologiefondsen gisteren goed presteerden.

NEW YORK

Computer- en printerconcern Hewlett-Packard zette gisteren de toon op de effectenbeurs in New York. Het bedrijf publiceerde een dag eerder na beurs iets hoger dan verwachte kwartaalcijfers en was optimistisch over komend jaar. Daardoor steeg de koers van het aandeel gisteren met bijna 16 procent. In het kielzog van HP wonnen ook technologiefondsen als IBM en Intel. Softwarebedrijf Microsoft leverde 0,07 procent in. De Dow-Jonesindex steeg gisteren voor het eerst sinds september weer boven de 11.000 punten. De graadmeter sloot 152,61 punten hoger op 11.035,70.