Inhaalslag van Wolters draagt bij aan euforie

Uitgever Wolters Kluwer was vanochtend de sterkste stijger op de effectenbeurs in Amsterdam. De koers won vanochtend 7,5 procent op 34,25 euro, bovenop een winst van ruim 6 procent gisteren.

Door forse koerswinsten van relatief kleinere fondsen als Wolters Kluwer, Corus, Vendex en DSM bereikte de AEX-index van de 25 belangrijkste fondsen vanmiddag rond half één een recordhoogte van 609,80 punten, een winst van 1,4 procent. Ook het aflopen van optiecontracten op de AEX-index ondersteunde de koersstijgingen.

Wolters Kluwer is bezig aan een inhaalslag. Na de mislukte fusie met branchegenoot Reed Elsevier eerder dit jaar hebben de koersen van uitgevers lange tijd onder druk gestaan. Maar in navolging van VNU steeg ook de koers van Wolters in anderhalve dag bijna 13 procent zonder dat er richtinggevend nieuws was. Het bedrijf komt maandag en dinsdag met presentaties voor analisten. Ook VNU, dat 2,7 procent winst boekte, en Elsvier, dat 1,5 procent hoger was, profiteerden.

De opmars van uitgevers is opmerkelijk omdat beleggers deze fondsen lange tijd niet hebben zien staan. Vooral de hoge investeringen die nodig zijn om ook in het Internet-tijdperk een rol van belang te spelen, maakte de financiële wereld schrikachtig. Mede door die hoge investeringen behoren de tijden van `gegarandeerde' winstgroei tot het verleden en datzelfde geldt voor de groei van de koers. Sinds het vorige record van de AEX-index in juli 1998 zag Reed Elsevier de koers bijvoorbeeld tot begin deze maand (het laatste AEX-record) met 41 procent dalen. Wolters Kluwer deed het in die periode iets minder slecht met een daling van bijna 14 procent.

Het staalconcern Corus profiteert nog steeds van de opname in de belangrijke wereldwijde MSCI-index. De koers steeg vanochtend met 4,6 procent, ofwel 9 eurocent, tot 2,03 euro.

Ook chemieconcern DSM en detailhandelsconcern VendexKBB boekten koerswinsten van ongeveer 4 procent. Tot de dalers behoorde onder andere Koninklijke Olie, 15 eurocent lager op 53,70 euro, dat terrein verloor door de daling van de olieprijs.

Ook voedingsfondsen als Ahold (supermarkten), Numico (speciaalvoeding) en bierbrouwer Heineken hoorden alledrie tot de dalers. Heineken, waarover deze week bekend werd dat het uit de MSCI-index verdwijnt, was vanochtend in deze sector de sterkste daler met een verlies van 60 eurocent op 47,50 euro.

Onder de Midkapfondsen maakte het elektrotechnische concern Stork, dat gisteren 23,5 procent verloor na een winstwaarschuwing, een deel van het verlies weer goed. De koers klom met bijna 7 procent tot 14,95 euro.

KPNQwest, een aanbieder van snelle dataverbindingen, vond na enkele dagen van tegenspoed weer de weg naar boven. Het fonds, dat vorige week voor 20 euro naar de beurs ging, boekte een plus van 1,70 euro op 38,40 euro.