Hoger bod Vodafone op Mannesmann

Het Britse bedrijf Vodafone Airtouch, het grootste mobiele telefoniebedrijf ter wereld, heeft vanmorgen een vijandig bod van 124 miljard euro (273 miljard gulden) uitgebracht op het Duitse Mannesmann.

Eerder deze week verwierp het Duitse telecombedrijf een bod van Vodafone ter waarde van 100 miljard euro als ,,ontoereikend en onaantrekkelijk''. Werknemers van Mannesmann protesteerden vandaag tegen de Britse overnamepoging met een staking van tien minuten. Vodafone-chef Chris Gent richtte zich in een brief met zijn ,,finale bod'' rechtstreeks tot de aandeelhouders van Mannesmann. De raad van toezicht kwam vandaag direct bijeen om het bod te bespreken, dat neerkomt op 240 euro per aandeel Mannesmann, waarbij Vodafone 53,7 procent van de nieuwe onderneming in handen zou krijgen. Gent voorspelt sterke groeicijfers: van de 31 miljoen klanten die Vodafone Airtouch en Mannesmann nu samen in Europa en de Verenigde Staten hebben naar 42 miljoen in het jaar 2004.

Het aandeel Vodafone daalde op de Londense beurs vanochtend met 1,4 procent, Mannesmann zakte in Frankfurt met 4,7 procent. Of de overname slaagt is hoogst onzeker. Als Mannesmann geen andere partner vindt kan het zich in het Duitse rechtsstelsel verschansen dat vijandige overnames tot nu heeft voorkomen. Een eerdere Duitse poging om het bod te frustreren mislukte gisteren, nadat een Britse rechter de bank Goldman Sachs toestemming gaf Vodafone bij te staan. Mannesmann wilde dat laten verbieden omdat de bank geheime informatie over Mannesmann zou kunnen misbruiken na eerder advieswerk voor het Duitse bedrijf.

Mannesmann-chef Esser heeft gezegd een overname door de Britten ,,strategisch'' verkeerd te vinden, omdat Vodafone alleen in mobiele diensten handelt, terwijl Mannesmann het ook van `vaste' netwerken moet hebben. Sommige analisten waarschuwen dat Vodafone met het nieuwe, twintig procent hogere bod te veel betaalt.

De woordvoerder van Vodafone, Mike Galdwell, liet weten dat ,,vandaag de hele dag een vliegtuig klaar staat om heer Gent naar Düsseldorf te brengen'', mochten de managers aan de Rijn behoefte hebben aan een toelichting. In de raad van toezicht van Mannesmann zit de crème de la crème van het Duitse bedrijfsleven. Zoals Jürgen Schrempp, topman van Daimler-Chrysler, Henning Schulte-Noelle, bestuursvoorzitter van verzekeraar Allianz en Josef Ackermann van de Deutsche Bank. In Duitsland wordt druk gespeculeerd over een tegenzet van Mannesmann. Siemens zou als `witte ridder' kunnen fungeren die de Britse overvaller op afstand houdt.

vodafone/KPN pagina 13