EU pakt Frans stroombeleid aan

De Europese Commissie heeft gisteren Frankrijk gedreigd met juridische stappen omdat het land zijn elektriciteitsmarkt niet openstelt voor buitenlandse concurrentie.

De aankondiging in Brussel volgde nadat het een gemengde commissie van de Franse Kamer en Senaat gisteren niet lukte een akkoord te bereiken over een wetsvoorstel voor liberalisering van de binnenlandse elektriciteitsmarkt. Frankrijk is hierdoor niet in staat voor 1 januari 2000 de vereiste wet door te voeren die nodig is om de Europese richtlijn voor liberalisering van de elektriciteitsmarkt in nationale regelgeving om te zetten.

,,Het is duidelijk dat de Franse wet niet voor het eind van het jaar, zoals Frankrijk had beloofd, zal worden goedgekeurd'', aldus een woordvoerder van Eurocommissaris Loyola de Palacio (Energie). De Europese Commissie zal naar verwachting tijdens haar vergadering van volgende week woensdag Frankrijk officieel in gebreke stellen, waarna een stap naar het Europese Hof volgt.

Verschillende lidstaten van de Europese Unie, ook Nederland, hadden Frankrijk al eerder gedreigd met tegenmaatregelen. Hun grief is dat de Franse staatsonderneming Electricité de France (EdF) zelf elders in de EU overnames doet, terwijl buitenlandse concurrenten in Frankrijk geen enkele kans krijgen. Zo werd gisteren bekend dat de Nederlandse stroomproducent overgenomen wordt door het Belgische Electrabel, dat uiteindelijk weer in handen is van een Frans nutsbedrijf.

De Spaanse regering dreigde deze week al om leveringsvergunningen van EdF in Spanje in te trekken. De Duitse minister van Economische Zaken dreigde eerder dit jaar met maatregelen na een bod van EdF op een aandeel in Energie Baden Württemberg. Ook de Britse regering is bezorgd.

Uit verzet tegen het Franse beleid kondigde de Nederlandse minister van Economische Zaken Jorritsma gisteren aan extra import van elektriciteit uit Frankrijk voor kleinere afnemers te zullen weren. Die bevoegdheid van de minister, bedoeld om marktverstoring tegen te gaan, staat in de Europese richtlijn en in de nieuwe Nederlandse Elektriciteitswet. Het gaat daarbij om de bepaling dat tussen lidstaten sprake moet zijn van `reciprociteit' (wederkerigheid) in de handel in stroom. Bijvoorbeeld: als Nederland meer stroom uit Frankrijk importeert voor kleinverbruikers, moet de Franse markt ook open zijn voor Nederlandse bedrijven die stroom voor een zelfde doelgroep naar Frankrijk willen exporteren. Dat is nu niet het geval. Overigens laat Jorritsma bestaande importcontracten ongemoeid.

De woordvoerder van Eurocommissaris De Palacio zei vanmorgen desgevraagd dat het begrip ,,reciprociteit'' in de EU-richtlijn niet is uitgewerkt. Daarom moeten dit soort vergeldingsmaatregelen in Brussel ,,van geval tot geval'' worden beoordeeld.