Britse minister Brown wil topman IMF worden

De Britse minister van Financiën Gordon Brown is een kandidaat voor de opvolging van Michel Camdessus als algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Britse zakenkrant The Financial Times meldt vanmorgen dat Brown een kleine kring van collega's en vrienden heeft toevertrouwd dat hij een [hem aangeboden] aanstelling bij het IMF in overweging zou nemen.

De zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur voor het IMF is vorige week in gang gezet nadat de Fransman Michel Camdessus zijn aanstaande vertrek bekendmaakte. Als Camdessus in februari aftreedt heeft hij er een termijn van twaalfeneenhalf jaar opzitten.

Brown zou het volgens The Financial Times als een uitdaging beschouwen om het IMF aan een grondige revisie te onderwerpen. In de krant zegt een vriend over Brown: ,,Hij is niet geobsedeerd door het innemen van een bepaalde post, maar door het bewerkstelligen van veranderingen. Het leiden van het IMF heeft daarom [op hem] een grote aantrekkingskracht.''

Volgens politieke waarnemers in Groot-Brittannië heeft Gordon Brown zijn binnenlandse politieke ambities op een lager pitje gezet nu het hem duidelijk is geworden dat de huidige premier Tony Blair nog een tweede en mogelijk een derde termijn in functie wil blijven.

Een mogelijke kandidaatstelling van Brown betekent een tegenslag voor de Duitsers die proberen plaatsvervangend minister van Financiën Caio Koch-Weser als kandidaat naar voren te schuiven. Het persbureau Reuters vernam uit bronnen rond de Duitse regering in Istanbul dat bondskanselier Gerhard Schroeder op de OVSE-top begonnen is met een lobby voor Koch-Weser.

Premier Blair zou met een eventueel vertrek van Brown een van de belangrijkste architecten verliezen van de Labour-hervormingen. Brown was onder meer verantwoordelijk voor het overhevelen van de zeggenschap over wijzigingen in de rentetarieven naar de centrale bank en de stroomlijning van het belastingsysteem.