Bende smokkelde drugs uit Curaçao

De Amsterdamse politie en het Arrowteam van de centrale recherche hebben een drugsbende opgerold, die grote partijen cocaïne van Curaçao naar Nederland smokkelde. Ze verrichtten tien arrestaties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg en op Curaçao. De hoofdverdachte is een 36-jarige Antilliaan uit Amsterdam.

Hoeveel drugs de bende smokkelde en hoe lang zij actief is geweest, is nog niet bekend. Bij huiszoekingen nam de politie 21,5 kilo cocaïne in beslag, alsmede een handgranaat, twee vuurwapens en een aantal gouden sieraden. Onder de gearresteerden zijn drie koeriers. Twee van hen slikten de harddrugs, die was verpakt in condooms en afgeknipte vingers van operatiehandschoenen. Het ging om maximaal 900 gram. De derde koerier vervoerde bij zijn aanhouding zeventien kilo cocaïne in een koffer.

Halverwege juli begon de politie het onderzoek op grond van verdenkingen tegen hoofdverdachte. Hij hield contacten met Antillianen elders in Nederland. Een man in Rotterdam was belast met het werven van koeriers. Hij zocht naar jonge Antillianen met schulden en haalde hen over vanuit Curaçao drugs te smokkelen. Anderen regelden vliegtickets of verleenden ondersteunende activiteiten.

Het `importeren' van cocaïne uit Curaçao is een lucratieve bezigheid. Op de Antillen kost de coke tussen 4.000 tot 8.000 gulden per kilo. In Nederland ligt de groothandelprijs rond de 50.000 gulden per kilo, aldus de Amsterdamse politie. De koeriers kregen 1.000 gulden per gesmokkelde 100 gram. Het onderzoek duurt voort. De politie sluit meer arrestaties niet uit.