Belgen voorzien bij EK rellen buiten de vier speelsteden

De Belgische Rijkswacht houdt sterk rekening met rellen met hooligans buiten de steden waar in juni volgend jaar wedstrijden worden gespeeld voor het Europees kampioenschap voetbal. Daarbij zal de nadruk liggen op Antwerpen en Gent, waar de plaatselijke clubs al veel hooligans hebben, en uitgaanssteden als Oostende.

Nederland en Belgie organiseren het EK-toernooi samen en bereiden zich voor op ernstige ordeverstoringen door relschoppers. Hooligans gaan er in België van uit dat in de vier Belgische speelsteden Brussel, Luik, Charleroi en Brugge te veel oproereenheden van de Rijkswacht, het nationale politiekorps, op de been zullen zijn. ,,In Nederland gebeurt het ook al dat hooligans elkaar ver van een voetbalveld treffen, bijvoorbeeld in een wei langs de snelweg'', aldus een woordvoerder van de Rijkswacht. ,,Wij vrezen dat dit ook in België zal gebeuren.''

Hij doelde daarmee op de massale vechtpartij twee jaar geleden tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord waarbij een Ajax-supporter werd doodgeslagen.

De rijkswacht heeft een speciale eenheid voor de controle op hooligans opgericht om problemen rond Euro 2000 te voorkomen. Deze eenheid volgt al langer de ontwikkelingen van de aanhang van enkele grote clubs.

De harde supporterskernen van onder meer Anderlecht, Germinal Beerschot Antwerpen, Antwerp, Club Brugge en Standard Luik zouden recent zijn bijeengekomen om de oprichting van één groot Belgisch hooliganleger te bespreken. De Rijkswacht onderzoekt de juistheid van berichten hierover, die de Vlaamse krant De Morgen vandaag publiceerde.

Volgens de krant zouden de hooligans een groep van 250 personen op de been willen brengen om de strijd aan te gaan met vooral Duitse, Engelse en Turkse fans. Een woordvoerder van de rijkswacht bevestigde vanochtend dat voorafgaand aan het WK voetbal van vorig jaar in Frankrijk vergaderingen tussen de harde kernen hebben plaatsgevonden. Uiteindelijk leidde dat alleen tot grote onderlinge strijd van verschillende Belgische supportersgroepen.

Euro 2000 telt zestien deelnemers en begint op 10 juni. De openingswedstrijd wordt in Brussel gespeeld, de finale op 2 juli in de Kuip in Rotterdam. (ANP)