Beeldinstituut vertraagd

Het is onmogelijk om het nationale instituut voor `beeldcultuur', zoals gepland, gereed te hebben als Rotterdam in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa is.

Dat zegt de Rotterdamse cultuurwethouder H. Kombrink.

Het nieuwe instituut voor fotografie, film en nieuwe media, inzet van een hevige strijd tussen Amsterdam en Rotterdam, komt in principe in het pakhuis Las Palmas in Rotterdam, zo maakte staatssecretaris Van der Ploeg gisteren bekend. Rotterdam krijgt tot 15 maart de tijd zijn plannen daarvoor uit te werken. Daarna neemt Van der Ploeg een definitieve beslissing. Eerder had de staatssecretaris beloofd deze maand al duidelijkheid te zullen geven. ,,Op deze manier halen we 2001 niet'', zegt Kombrink. ,,We kunnen hooguit proberen in een deel van het gebouw iets te doen.''

De wethouder is verheugd over de keuze voor Rotterdam, maar maakt zich zorgen dat de plannen voor het instituut in gevaar komen als staatssecretaris Van der Ploeg niet snel een aantal beslissingen neemt.

In de Rotterdamse plannen verhuist ook het Filmmuseum van Amsterdam naar Rotterdam. Intussen gaat Amsterdam door met het maken van plannen voor fotografie, film en nieuwe media. ,,Er heerst chaos in het veld'', zegt Kombrink. ,,Het Filmmuseum maakt twee plannen voor twee plekken.'' De wethouder wil snel een gesprek met Van der Ploeg. Hij hoopt dan ook duidelijkheid te krijgen van de staatsecretaris over de bijdrage van het rijk aan het instituut. Kombrink: ,,Van der Ploeg rept nu van `enkele miljoenen'. Is dat 2 miljoen gulden of 10? Dat maakt heel veel uit.''