BBL vertrekt uit Congo

ING-dochter Bank Brussel Lambert vertrekt na ruim een eeuw uit Congo. Juridische onzekerheid en aangescherpte eisen van de Congolese president Kabila zijn aanleiding voor de verkoop van BBL's belang van 52,7 procent in Union des Banques Congolaises (UBC) aan de overheid. Die heeft nu bijna 90 procent van de aandelen in handen.

Een brief van Kabila eind oktober gaf de doorslag. Hierin meldde de president van de voormalige Belgische kolonie dat de overheid als minderheidsaandeelhouder Congo's grootste bank de komende drie jaar mee wilde besturen. Gesprekken tussen BBL en de Congolese regering liepen op niets uit.

Het meningsverschil kwam bovenop de rechtszaken die cliënten en (ex-)employés de afgelopen maanden aanspanden tegen UBC. Ze deponeerden claims tot één miljard dollar. Het balanstotaal van de bank bedraagt 50 miljoen dollar. (ANP)