Amerikaans handelstekort loopt weer op

Het Amerikaanse handelstekort loopt weer op. In september bedroeg het negatieve verschil tussen de export en de import van goederen en diensten 24,4 miljard dollar (51,8 miljard gulden) tegen 23,5 miljard dollar in augustus. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Het tekort wordt nog altijd grotendeels veroorzaakt door de handel met Japan en China. Uit deze landen voeren de Amerikanen meer in dan dat ze er naar uitvoeren. Het handelstekort met China bedraagt 6,9 miljard dollar, met Japan 6,6 miljard dollar. Het is het op twee na grootste handelstekort in de geschiedenis van de Verenigde Staten. In juli werd een record van 25,2 miljard dollar neergezet, in de maand ervoor bedroeg dat 24,6 miljard dollar. (KRF, ANP)