Accidental Hero

,,Vroeger wilde ik een held worden'', zegt Bernie LaPlante, een schlemielige kruimeldief die `hou je gedeisd' als levensmotto heeft. Een held zijn of een held spelen - dat daar niet veel verschil tussen is wordt duidelijk in Accidental Hero (1992), na The Grifters de tweede film die de Britse regisseur Stephen Frears in Amerika maakte. Dustin Hoffman, die LaPlante speelt, heeft als acteur niet veel heldenrollen op zich genomen. Vanaf het begin, in The Graduate en Midnight Cowboy, werd hij gecast als de typische anti-held.

Die rol bracht hem niet altijd geluk. Begin jaren negentig zat Hoffmans carrière in een dal. Nadat Billy Bathgate, Hook en Accidental Hero achter elkaar geflopt waren duurde het drie jaar voordat hij weer in een film te zien was. Die wetenschap geeft een extra lading aan Accidental Hero, waarin het erom gaat hoezeer het toeval en de media bepalen dat iemand een held wordt, of een ster.

Bernie LaPlante ziet voor zijn ogen een vliegtuig neerstorten. Zonder veel animo redt hij de passagiers door een klemmende deur te openen, draagt een gewonde vrouw uit het wrak en verdwijnt weer. De vrouw, gespeeld door Geena Davis (Thelma & Louise), is een bekende en harde televisiejournaliste, naarstig op zoek naar een verhaal dat nu eens niets anders dan nobelheid laat zien. De jacht op de mysterieuze `engel van vlucht 104' is geopend, het televisiestation belooft een miljoen voor een exclusief interview.

LaPlante die inmiddels in de gevangenis zit voor heling, moet toezien hoe een ander, de zwerver John Bubber (Andy Garcia), zijn heldenrol claimt. Bubber speelt zijn rol voor de camera's zó goed, hij is zo mediageniek en integer (,,Als we elkaar helpen zijn we allemaal helden''), dat het niet meer uitmaakt dat hij de held níet is. Iedereen wil dat hij het is en dus is hij het ook. En LaPlante komt tot het inzicht dat hij, held per toeval, toch het karakter mist om die rol te spelen. Op de richel van een gebouw, waar Bubber in gewetensnood vanaf dreigt te springen, sluiten ze een deal. Vanzelfsprekend gefilmd door de onverzadigbare camera, met daarachter een cameraman die alvast hardop zijn dankwoord oefent voor bij de prijsuitreiking.

Accidental Hero (Stephen Frears, 1992, VS), VRT, 21.40-23.35u.