Van winst Sphinx blijft weinig over

Sanitairproducent Sphinx Gustavsberg heeft de dalende lijn nog niet kunnen ombuigen. Vooral de winst liep in de eerste helft van het boekjaar fors terug. Ook een jaar eerder was het resultaat al lager.

Dit heeft de Maastrichtse onderneming vanochtend bekendgemaakt. Sphinx, dat op het punt staat overgenomen te worden door het Finse Sanitec, zag de nettowinst teruglopen van 1,1 miljoen euro (2,4 miljoen gulden) vorig jaar naar 100.000 euro. De netto-omzet daalde van ongeveer 145 miljoen euro (320 miljoen gulden) tot 137 miljoen.

Oorzaken voor de winstval zijn uitstel van een herstructurering en het gemis aan de resultaten van WISA. Sphinx verkocht WISA, dat spoel- en waterbesparingssystemen produceert. De opbrengst van de verkoop, bijna 11 miljoen euro, wil de sanitairproducent gebruiken om de onderneming te herstructureren.

Maar die herstructurering laat noodgedwongen nog even op zich wachten tot het moment dat de overname door Sanitec rond is. Al in juni deden de Finnen een bod op Sphinx, maar de Europese Commissie heeft nog steeds geen groen licht gegeven voor deze transactie. Een mogelijk obstakel voor de overname is het grote marktaandeel dat deze twee ondernemingen in Scandinavische landen in handen zouden krijgen. Desondanks zegt Sphinx vanochtend in de eerste week van december groen licht te krijgen.

Het sanitairbedrijf kampte in de eerste zes maanden van het boekjaar met onderbezetting in enkele fabrieken. Het bedrijfsresultaat daalde van 4,8 miljoen euro tot 3,2 miljoen.

Zowel in België als in Duitsland staat de markt voor keramisch sanitair onder druk, waardoor deze divisie voor 0,9 miljoen euro in de verliezen kwam. In Nederland en Frankrijk is de markt voor toiletten en wastafels goed, terwijl de verkoop in Polen en de Baltische staten achterbleef bij de verwachtingen. Een jaar eerder was het resultaat van deze divisie nog wel positief (0,2 miljoen euro).

Bij de tak douches en baden steeg het resultaat met 0,4 miljoen tot 4,2 miljoen euro. Vooral in het luxe segment is Sphinx succesvol.