Terra zet beurs Madrid op zijn kop

De introductie van Internetfonds Terra Networks zorgde gisteren voor een aardbeving op de Spaanse beurs. Terra, de verzelfstandigde Internetdivisie van Telefónica, verdrievoudigde op één dag zijn beurswaarde.

Het nieuwe fonds zorgde op de eerste dag van zijn notering voor ongekende taferelen op de Madrileense beurs. Met de introductie van ruim 30 procent van het aandelenkapitaal van Terra (de rest blijft in handen van telecomgigant Telefónica) heeft de beurskoorts voor fondsen in de informatica-technologie vaste voet gekregen op het Iberisch schiereiland.

Direct bij de opening werd de oorspronkelijke inschrijfkoers al verdubbeld tot de maximaal toegestane introductiekoers. De particuliere aandeelhouders die hadden ingeschreven op een prijs van een kleine 12 euro, zagen aan de waarde van hun aandelen meer dan verdrievoudigd met een slotkoers van 37 euro, de maximaal toegestane notering binnen de beursregels.

De vraag naar de aandelen was zo groot, dat vanuit Spanje vervolgens werd doorgehandeld op de Amerikaanse Nasdaq waar de koers verder steeg tot 38,25 euro. Vanochtend bij de opening van de Madrileense beurs incasseerden veel beleggers hun winst en noteerde het fonds rond de 8 euro lager.

Met een totale beurskapitalisatie van 10 miljard euro gisteren aan het eind van de dag bereikte Terra een waarde die in de benedendivisie van Spanjes grotere banken zweefde. Een opmerkelijke prestatie voor een bedrijf dat pas een jaar geleden werd gevormd als een aparte divisie van Telefónica. Terra levert ondermeer toegang tot het Internet, maar staat verhoudingsgewijs nog in de kinderschoenen door het lage aantal Internetaansluitingen in Spanje. De onderneming lijdt vooralsnog flinke verliezen en zal pas in 2003 winst maken.

De verwachtingen zijn echter hoog gespannen: de voorspellingen zijn dat Spanje een snelle groeimarkt voor Internetgebruikers zal worden. Terra mikt als Spaanstalige Internet-aanbieder eveneens - in samenwerking met Telefónica - op een toekomstige expansie in Zuid-Amerika.

De introductie van Terra gaat in Spanje met een felle polemiek gepaard over het gebruik van stock-options als beloning voor bestuursleden van voormalige staatsbedrijven. Bestuursvoorzitter Juan Villalonga, die drie jaar geleden werd benoemd door premier Aznar om Telefónica naar de beurs te brengen, verstrekte stock-opties voor circa 5 procent van het aandelenkapitaal van Terra aan zichzelf, zijn medebestuursleden en 900 werknemers van Terra. De koersstijging van gisteren betekende voor hen een totale winst van ruim 700 miljoen gulden. Onder druk van de socialistische oppositie, die meent dat op deze manier een plundering plaatsheeft van geprivatiseerd algemeen bezit, is afgesproken dat de nieuw verkregen aandelen niet op korte termijn verzilverd mogen worden. Ook worden koerswinsten met het hoogste belastingtarief aangeslagen.