Slovenië vol verwachting naar het EK

Slovenië heeft zich gisteren ten koste van Oekraïne geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal. De Slovenen hadden in Kiev genoeg aan een 1-1 gelijkspel tegen Oekraïne, dat vorige week in Ljubljana een 2-1 nederlaag had geleden.

Op een besneeuwd veld beperkten de Slovenen zich voor ruim veertigduizend verkleumde toeschouwers lange tijd tot verdedigen. Na de openingstreffer van de Oekraïner Rebrov, die een strafschop benutte, trok Slovenië succesvol ten aanval. Pavlin zorgde in de slotfase voor de gelijkmaker. Hij scoorde met een schot dat van richting werd veranderd.

Slovenië kwalificeerde zich voor het eerst in de prille historie voor een internationaal voetbalevenement. In groep 2 van het kwalificatietoernooi eindigde de ploeg van bondscoach Katanec - als speler actief bij Stuttgart en Sampdoria – als tweede achter Noorwegen.

In de beslissingswedstrijden tegen het favoriete Oekraïne bleek Slovenië zich te kunnen meten met de Europese subtop. In de thuiswedstrijd behaalde het een zwaarbevochten zege. In de uitwedstrijd weerstond het een sneeuwstorm die de witte bal bijna onzichtbaar maakte. Katanec was optimistisch over de kansen op het EK. ,,We zijn een klein land, maar we kunnen zeker voor een verrassing zorgen.''

Slovenië werd in 1992 toegelaten tot de wereldvoetbalfederatie FIFA. Met ongeveer twee miljoen inwoners, 340 clubs en 16.000 geregistreerde spelers is de voormalige deelstaat van Joegoslavië in potentie de zwakste voetbalnatie van deze republiek. Slovenië speelde een ondergeschikte rol in de kwalificatietoernooien voor het EK in 1996 en het WK in 1998.

In het clubvoetbal waren de afgelopen jaren bescheiden successen weggelegd voor Olimpija Ljubljana en Branik Maribor. In de voorronde van de Champions League was Maribor dit seizoen verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Belgische kampioen Racing Genk en het Franse Olympique Lyon. In de eerste ronde van de Champions League ging Maribor eervol ten onder in de poule met Lazio Roma, Bayer Leverkusen en Dinamo Kiev.

Belangrijkste speler in het nationale elftal van Slovenië is aanvaller Zahovic.De spits van het Griekse Olympiakos Pireaus scoorde in de groepswedstrijden van het EK acht keer en hij maakte in de play-offs ook een doelpunt. Zahovic scoorde vorig seizoen voor FC Porto acht keer in de Champions League. Hij vormt samen met Udovic een gevaarlijk aanvalsduo.

In de heksenketel van Bursa had Turkije genoeg aan een 0-0 gelijkspel tegen Ierland. Afgelopen zaterdag hadden de Turken met 1-1 gelijkgespeeld in Dublin. Sükür en Bürük schoten gisteravond voor eigen publiek tegen de lat. Turkije plaatste zich voor de tweede opeenvolgende keer voor de eindronde van het EK. In 1996 gingen alle groepswedstrijden in Engeland kansloos verloren.

Voetbalminnend Engeland beleefde benauwde momenten tegen het kansloos gewaande Schotland, dat niet genoeg had aan de 1-0 zege op Wembley. Afgelopen zaterdag verloren de Schotten op Hampden Park met 2-0 van de Engelsen. Gisteravond maakte de Schot Hutchison vlak voor rust de openingstreffer. In de tweede helft voorkwam de Engelse doelman Seaman een verlenging door een kopbal van Dailly met een snelle reflex te keren. De Schotse spelers verlieten de Engelse arena met opgeheven hoofd. ,,We hadden meer verdiend, maar hebben in de eerste wedstrijd verzuimd te scoren'', zei de Schotse bondscoach Brown na afloop.

In Kopenhagen won Denemarken met 3-0 van Israel, dat zaterdag in Tel Aviv met 5-0 had verloren. Sand, Steen Nielsen en Tomasson maakten de doelpunten in het uitverkochte stadion Parken. De Israelische voetballers trokken vooral de aandacht door hun seksuele uitspattingen voor de eerste wedstrijd tegen Denemarken. De Israelische voetbalbond stelt een onderzoek in.