Sint valt kerst aan

AT5, Discovery, National Geographic Channel en muziekzender TMF zenden een opmerkelijk spotje uit. Een in slowmotion gefilmde Sint ramt erop los onder de religieuze klanken van Vivaldi's Gloria. De goede Sint (gespeeld door Martin Brozius) gebruikt zijn staf als wapen, vertrapt pakjes en verplettert kerstbomen met zijn lichaam. Het anderhalve minuut durende filmpje dat door de zenders `gratis' wordt uitgezonden eindigt met: geen kerst voor 5 december.

Doel ervan is ouders, ondernemers en adverteerders duidelijk te maken dat een vroege campagne voor kerstinkopen nadelig is voor het Sinterklaasfeest. De initiatiefnemers, de reclamemakers Richard Raaphorst, Pim Gerrits en Ben Lambers trekken aan de noodrem nu Kerstmis aan invloed wint. Gerrits: ,,Steeds minder mensen vieren Sinterklaas en we zouden het jammer vinden dat dat puur Hollandse en Belgische feest verdwijnt.''

Een woordvoerder van National Geographic Channel die het spotje zo'n twee keer per avond uitzendt, zegt: ,,Je moet eens luisteren naar die verschrikkelijke Jingle Bells en al die andere populaire kerstliedjes die je nu al overal hoort. Bovendien is het een mooi filmpje dat opvalt. En ook de gezongen tekst `Et in terra pax' – vrede op aarde – vinden we leuk. Kortom een sympathieke actie.''

Pleiten voor de Sint oké, maar de `kerstgedachte' beperkingen opleggen, is wel erg brutaal.