Sharif snel voor rechter

Het leger in Pakistan hebben de afgezette premier, Nawaz Sharif, afgelopen nacht overgedragen aan de politie in Karachi. Volgens een woordvoerder zal Sharif mogelijk al morgen worden voorgeleid aan de rechter. Sharif wordt onder meer beschuldigd van verraad, poging tot moord en de kaping van een burgervliegtuig. Volgens de legerleiding wilde Sharif het toestel waarmee generaal Pervez Musharraf, de huidige sterke man van Pakistan, vlak voor de staatsgreep op 12 oktober onderweg was van Sri Lanka naar Pakistan laten verongelukken door het niet te laten landen in Karachi.

De Pakistaanse politie heeft gisteren in het hele land ongeveer 450 mensen aangehouden die worden verdacht van corruptie of die hun leningen nooit hebben terugbetaald aan de staatsbanken. Onder de gearresteerden bevonden zich zakenmensen, politici, landeigenaren, industriëlen en sportmensen. De televisie onderbrak gisteren zijn uitzendingen om de namen openbaar te maken van prominente Pakistanen die waren gearresteerd. Tal van politici werden meegenomen. Ook de oud-aanvoerder van de Pakistaanse nationale hockeyploeg, Akhtar Rasool, werd aangehouden. ,,Deze mensen hebben misdrijven begaan tegen het land'', zei minister van Binnenlandse Zaken Moinuddin Haider. ,,We moeten keihard zijn.''

De junta beschuldigt ook oud-premier Bhutto van corruptie. Bhutto werd begin dit jaar in Lahore tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar was voor toen al naar Londen gevlucht.