Selectie Theater

De Cid

Enscenering door Gerardjan Rijnders van tragikomedie van Pierre Corneille uit 1637 door Toneelgroep Amsterdam. Nieuwe stap in `het onderzoek naar de retoriek in de grote zaal', waarin sobere kunstmatigheid de toon bepaalt. Opmerkelijk en oogstrelende toneelbeeld, een welluidende vertaling van Laurens Spoor, voortreffelijk spel, raffinement in het algemeen en het hier zelden eerder gespeelde diamanten stuk zelf maken de productie tot een must-see. 19 nov Zoetermeer Stadstheater, 20 nov Arnhem Schouwburg, 22 nov Utrecht Stadsschouwburg, 23 nov Groningen Stadsschouwburg, 25 nov Amsterdam Stadsschouwburg.

Voorwaarts En Niet Vergeten

Jenny Arean solo, met oud en nieuw repertoire, vrolijke verhalen en op volle sterkte. 20 nov Zeist Figi, 24 nov Middelburg Schouwburg, 25 nov Deventer De Leeuwenbrug.

De Knecht Van Twee Meesters

In deze komedie van de achttiende-eeuwer Carlo Goldoni regisseert en speelt Aus Greidanus de knecht Truffaldino: een domme sloeber die dolgraag slim wil zijn, een even grappige als aandoenlijke clown. De bijfiguren rennen elkaar achterna over ladders en smalle richels en zo kennen we Toneelgroep De Appel weer: als de producent van vitaal en circusachtig toneel, vrolijk gekleurd maar met een toefje verdriet. T/m 25 nov Den Haag Appeltheater.

Trui

Adembenemend absurdisme door Hans Teeuwen, de cabaretsensatie van de jaren negentig. 23 nov Wageningen De Junushoff, 24 nov Maastricht Theater aan het Vrijthof.

Black Box

Alex is liberaal, Michel is orthodox. In een land als Israel geeft dat problemen, zeker wanneer de tegenpolen aan dezelfde vrouw zijn gebonden. Paul Binnerts maakte van Amos Oz' politieke liefdesroman een speels en lichtvoetig drama, met heerlijk spel van oa Gijs Scholten van Aschat en Sabri Saad el Hamus. 20 nov Deventer De Leeuwenbrug, 23 nov t/m 25 nov Amsterdam Bellevue.

De 20ste Eeuw In Duo's

Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt, alias Echte Mannen, spelen een satirisch en snel gemonteerd geschiedenisverhaal – van de gebroeders Wright die wilden vliegen, tot de broers De Boer die geld willen verdienen. 19 nov Schiedam De Teerstoof, 20 nov Druten Agora, 25 nov Groningen Het Kruithuis.

En verder

Keefman Acteur Jack Wouterse brengt een prachtige en authentieke vertolking van het tragisch-humoristische levensverhaal van de schrijver en dichter Jan Arends. 19 nov Amsterdam Frascati II, 21 nov Rotterdam Bibliotheektheater, 24, 25 nov Leuven 't Stuc; Company Cabareteske grotestads-ironie in musical van Stephen Sondheim, in een heldere, strakke versie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 20, 21 nov Breda Chassé Theater.