Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over o.a. de onthulling van de Russen dat zij tijdens de Kosovo-crisis aan de zijde van de Serviërs hebben meegevochten. TV2, 17.35-18.43u.

B&W. Tafelgesprek met vier moeders uit Emmer-Erfscheidenveen wier kinderen misbruikt zouden zijn. Zij reageren op het rapport waaruit blijkt dat er geen sekskelders onder de school aanwezig waren. Ned.3, 19.28-19.55u.

Netwerk. Aandacht voor de discussie over een Europese defensiemacht en een reportage uit een vluchtelingenkamp in Ingoesjetië. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Onder anderen een gesprek met Joke Linders die promoveert op het leven en werk van kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt. Verder de problemen die minister van Verkeer en Waterstaat Netelenbos heeft met de NS over de exploitatie van de hogesnelheidslijn. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Handle with Care. Derde aflevering in een 8-delige serie waarin een kijkje wordt genomen achter de schermen van verschillende Australische dierentuinen. In deze uitzending gaat het om het in stand houden van bedreigde diersoorten. NGC, 20.30-21.00u.

Histories. Amundsen bereikte in 1911 als eerste de zuidpool. In 1926 behoorde hij tot het gezelschap dat in een zeppelin de noordpool overvloog. Hij was er niet bij toen een andere zeppelin het ook probeerde. Deze poging mislukte en Amundsen kwam de Italiaanse piloot te hulp waarbij hij zelf om het leven kwam. Afl.: Roald Amundsen: Een hart van ijs. Canvas, 20.55-21.45u.

Ray Mears' extreme survival. Survivalmagazine waarin overlevingsdeskundige Mears het bevroren noorden van Zweden bezoekt en Bob Thompson vertelt over zijn vliegtuigongeluk bij de noordpool. Afl.: The arctic circle. BBC2, 21.00-21.30u.

EO-metterdaad. Noodhulp India. Reportage over de gevolgen van de cycloon die eind oktober de oostkust van India teisterde. Voorlopige cijfers spreken over 3400 doden en vele honderdduizenden daklozen. TV2, 21.39-22.04u.

Horizon. Wetenschappers geloven dat een aantal vulkanen op de oceaanbodem ten noorden van Mexico meer kan vertellen over het ontstaan van het leven op aarde. Afl.: Volcanoes of the deep. BBC2, 22.30-23.20u.

Oog in oog. Reportage over de ca. 6000 boeren die dit jaar met hun bedrijf stopten en naar het buitenland vertrekken. De tweede reportage gaat over de gemiddeld dertien keer per jaar dat een buitenlands zeeschip in een Nederlandse haven aan de ketting wordt gelegd, omdat de reder failliet is gegaan. Net5, 22.30-23.15u.

De late shift. De internationale luchthaven van het Belgische Zaventem groeit onvoorstelbaar hard. Het aantal passagiers en de werkgelegenheid nemen snel toe. Er is echter nauwelijks nog ruimte en het vliegveld slibt dicht. Afl.: Kan Zaventem nog groeien? Canvas, 22.55-23.25u.

Kwintessens. Herhaling van de uitzending met manager, wetenschapper en filosoof Pieter Adriaans. Sinds november 1998 is hij bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam bij de vakgroep Wiskunde en informatica, met als leeropdracht de theorie over lerende systemen samen te brengen met de techniek van het bouwen ervan. Hij vertelt over mensen en machines die zichzelf ontwikkelen. TV2, 23.35-24.00u.

Die Ware Mensch. Zelfs in medische kringen is het omstreden of iemand die hersendood is, al is overleden of nog stervende is. ARD, 23.45-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met het hoofd van Sex Crime Unit in New York Linda Fairstein die in haar vrije tijd thrillers schrijft. BBC World, 20.30-21.00u.

Man/vrouw. Vijf jonge mensen die in het buitenland zijn opgegroeid praten over heimwee. TV2, 21.02-21.39u.

MUZIEK

2 meter sessies. Special rond de Haagse zangeres Anouk staat geheel in het teken van haar nieuwe cd. Tevens een gastoptreden van de Belgische zangeres Sarah Bettens. RTL5, 22.25-23.25u.

Marlboro flashbacks. Optreden van de Zeeuwse groep Bl⊘f die in de huid van Doe Maar kruipt. Veronica, 23.25-0.05u.

JEUGDPROGRAMMA

Het klokhuis. Beeldend kunstenaar Lo van der Linde maakt van afgedankt landbouwmateriaal weer kunstvoorwerpen. Ned.3, 18.43-19.04u.

FILM

The Daytrippers (Greg Mottola, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Ned.3, 20.30-22.00u.

. A Fish Called Wanda (Charles Crichton & John Cleese, 1988, Engeland/VS). Uitzonderlijk geslaagde, door John Cleese melancholiek geschreven komedie zet de verstikkende conventies van de very British af tegen bevrijdende seksualiteit en de brute luchtigheid der Amerikanen. Ook met Jamie Lee Curtis, Kevin Kline. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Ossessione (Luchino Visconti, 1942, Italië). Klassieker waarmee Visconti debuteerde, wordt beschouwd als de voorbode van het neo-realisme. Deze versie van James Cains `The Postman Always Rings Twice' is gesitueerd in de Povlakte, waar twee gelieven samenspannen om de echtgenoot van de vrouw te vermoorden. ZDF, 0.25-2.40u., zw, tweetalig.

Elektra (Michael Cacoyannis, 1961, Griekenland). Eerste deel van Cocayannis' traditionele trilogie naar Euripides, waarin Irene Papas steeds de hoofdrol speelt. Als Electra neemt ze samen met haar broer Orestes (Yannis Fertis) wraak op moeder Klytemnestra (Aleka Katselli). ARD, 1.05-2.55u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Schwejks Flegeljahre (Wolfgang Liebeneiner, 1964, Oostenrijk). Op maat van Peter Alexander gesneden soldatenkomedie naar roman van Jaroslav Hasek. Morgen, ZDF, 14.30-16.00u., zwart-wit.