Selectie Films

Ça commence aujourd'hui

Lyrisch en boos pamflet van Bertrand Tavernier bewijst eer aan idealistische leerkrachten op een kleuterschool in een van god vergeten Noord-Franse mijnstreek. Tegen de klippen van bureaucratie en kinderverwaarlozing op blijft een onderwijzer (Philippe Torreton) strijden om zijn kinderen aan een beter bestaan te helpen. De authentieke inhoud kreeg een geraffineerde vormgeving. Amsterdam: Kriterion. Den Haag: Babylon.

Celebrity

Door de Woody Allen-imitatie van Kenneth Branagh als nerveus, gemankeerd romanschrijver en journalist die in een premature midlife crisis zijn vrouw verlaat, is dit niet Allens beste film. Toch wordt Amerika's toenemende, ziekelijke obsessie met roem geestig in kaart gebracht, waarbij aandoenlijk aanstellerig gedrag vooral in de entourage te zien is, op de bekende premières, openingen en etentjes. Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Den Haag: Babylon. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/The Movies.

Do not disturb

De zesde en beste productie van Dick Maas is een Engelstalige actiefilm met een Hitchcock-intrige: jeugdige Amerikaanse toeriste doolt als buitenstaander door gevaarlijk gebied, namelijk het stripachtig perverse labyrint van Amsterdam. Adembenemende achtervolgingen, maar ook zwarte humor, elegante camerabewegingen en onberispelijke acteurs. In meer dan 51 theaters.

Tu Ridi

Net als in Kaos baseerden Paolo en Vittorio Taviani zich op personages uit de Siciliaanse novellen van Pirandello voor dit tweeluik over de onontkoombaarheid van een gewelddadige dood. Kunst en wetenschap bieden troost, in meesterlijk vormgegeven en intensief geobserveerde details. Amsterdam: Desmet. Bergen: CineBergen. Delft: Filmhuis Lumen.

En verder

After Life Amsterdam: Rialto. Nijmegen: Cinemariënburg; Analyze This Amsterdam: City, The Movies. Castricum: Corso. Den Haag: Metropole; Deconstructing Harry Helmond: Filmhuis Helmond. Leiden: Kijkhuis Leiden. Tilburg: Louis; Eyes Wide Shut Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: The Movies. Utrecht: City/Movies. Zaandam: De Fabriek. Zevenaar: Bommersheuf. Boxmeer: De Weijer; Existenz Eindhoven: Plaza Futura; Festen Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: The Movies. Enschede: Concordia Cinema. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: 't Hoogt. Voorschoten: Kinderbioscoop CC; Golden Earring: don't stop the show Amsterdam: Het Ketelhuis. Hilversum: Filmtheater Hilversum; Happiness in meer dan 9 theaters; Hideous Kinky Breda: Chassé. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Maastricht: Lumière; La vie rêvée des Anges Delft: Filmhuis Lumen. Nieuwegein: Plaza. Winterswijk: Skopein; The Making of a New Empire Amsterdam: Het Ketelhuis; The Opposite of Sex Amsterdam: Desmet. Utrecht: Springhaver; Regenation Alkmaar: Provadja; The Thomas Crown Affair Den Haag: Metropole. Hoofddorp: De Meerse.