SELECTIE

NRC Handelsblad selecteert een aantal documentaires die te zien zijn op het festival:

FROZEN HEART

Voorbeeldig archiefmateriaal is de basis voor deze biografische documentaire van Stig Andersen en Kenny Sanders over poolreiziger Roald Amundsen, die behalve van ijs en barre omstandigheden ook hartstochtelijk van getrouwde vrouwen hield.

HERR ZWILLING UND FRAU

ZUCKERMANN

Via de verhalen, nukken en grillen van een stokoude man en zijn al even bejaarde vriendin die hem dagelijks ontvangt, schetst Volker Koepp de geschiedenis van de joodse bevolking van Tsjernovitsj, een Oekraïnse stad zonder vast vaderland.

RABBIT IN THE MOON

Tussen 1942 en 1946 werden Amerikaanse staatsburgers om hun Japanse herkomst vastgezet in onherbergzame interneringskampen. Emiko Mori laat zien dat zij met krankzinnige overgave probeerden ondanks alles hun liefde voor de VS te bewijzen.

SIOSTRY

Twee bejaarde zusters zitten op een bankje en houden elkaar in een psychologische wurggreep die vermoedelijk niet veel verschilt van toen ze 11 waren. Regie Pawel Lozinski.

MR. DEATH – THE RISE AND FALL OF FRED A. LEUCHTER JR.

Errol Morris portretteert zonder expliciet commentaar of oordeel een verbijsterend man: Fred Leuchter drinkt veertig koppen koffie per dag, maar slaapt goed, al perfectioneert hij elektrische stoelen en gaskamers. Een `empirisch onderzoek' in Auschwitz, dat in opdracht van neonazi's `aantoont' dat daar nooit gaskamers geweest zijn, doet hem de das om.

THE RED STUFF

Gesprekken met de eerste Russische kosmonauten en fraai archiefmateriaal documenteren in Nederlandse film van Leo de Boer de achtergronden van een episode uit de Sovjet-geschiedenis die de hele wereld ontzag inboezemde.

HIGHWAY

Bizarre en laconieke road movie van Sergei Dvortsevoj, de maker van Bread Day en Paradise, volgt een rondreizende circusfamilie in een gammele bus langs de stoffige verkeersslagader van Kazachstan. Opmerkelijke bijrol van een tamme adelaar.