Saba in oog orkaan

De krachtige orkaan Lenny vormt een grote bedreiging voor de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Tegen het middaguur was `Lenny' een categorie 4-orkaan – de op één na zwaarste op een schaal van vijf. Lenny bereikt nu windsnelheden van 250 kilometer per uur. Het oog van de orkaan bevond zich tegen de middag boven Saba. Daar wordt gevreesd voor modderstromen. Lenny beweegt zich met een snelheid van vijf kilometer per uur in de richting van St. Maarten, na eerder uren stil te hebben gehangen boven het Amerikaanse Maagdeneiland St. Croix. Door de uiterst trage snelheid wordt nu verwacht dat de orkaan pas vanavond plaatselijke tijd St. Maarten zal bereiken.

Uit de orkaan is inmiddels meer dan 20 centimeter regen gevallen. Deze hoeveelheid zal nog verder toenemen wanneer het oog over het eiland trekt. Op St. Maarten is één dode gevallen: een man kwam om toen een modderstroom zijn auto trof. De orkaan heeft forse schade aangericht op St. Croix. Hevige regenval zorgde ook voor grote problemen op Puerto Rico.

Antillen: pagina 2