Ruzie in Nigeria over bondscoach

De Nigeriaanse voetbalwereld is in opschudding. Over nauwelijks tien weken begint het toernooi om de Africa Cup, maar het Nigeriaanse elftal heeft sinds het vertrek van de Nederlander Thijs Libregts in augustus nog altijd geen nieuwe bondscoach. Een ruzie tussen de Nigeriaanse voetbalbond (NFA) en het ministerie van Sport belemmert het aanstellen van een nieuwe coach.

Vorige maand nodigde het Nigeriaanse ministerie van Sport, dat toezicht houdt op de NFA, de voormalige bondscoach Jo Bonfrère uit voor een bezoek aan Lagos om te praten over een nieuw contract als trainer van het nationale team. De Nederlander is mateloos populair in het Afrikaanse land sinds hij Jong Nigeria (onder 23 jaar) in 1996 naar een gouden medaille op de Olympische Spelen leidde. Bonfrère verliet vervolgens Nigeria, omdat hij geen loon zou hebben ontvangen.

,,Bonfrère kan ons een prima resultaat bij het toernooi om de Afrika Cup bezorgen'', meent Abba Yola, assistent-directeur van het Nigeriaanse ministerie van Sport. Maar de NFA en voorzitter Anthony Kojo Williams denken daar anders over. De bond kiest liever voor de voormalige bondscoach Clemens Westerhof, tegenwoordig trainer van het nationale elftal van Zimbabwe.

Williams: ,,Westerhof was tussen 1989 en 1994 de baas van Bonfrère toen beiden het Nigeriaanse elftal trainden. Westerhof heeft meer technische en bestuurlijke kwaliteiten dan Bonfrère en hij zal met het oog op de toekomstige ontwikkeling van het Nigeriaanse voetbal een betere aanwinst zijn. Bovendien is Westerhof goedkoper. Hij vraagt 150.000 dollar tekengeld en een maandelijks inkomen van 20.000 dollar. Bonfrère daarentegen neemt alleen genoegen met een tekengeld van drie ton plus een maandelijks loon van 30.000 dollar.''

Williams meent dat de voorzitter van de NFA het recht heeft een trainer voor het nationale team aan te stellen. Ook het ministerie van Sport beweert dit recht te hebben omdat ,,het ministerie de nieuwe trainer gaat betalen''. Onzin, meent Williams. ,,Het is de regering die gaat betalen. Het ministerie van Sport houdt slechts toezicht op de NFA en wij zijn die constructie beu. De NFA zou een onafhankelijke organisatie moeten zijn.''

Nigeriaanse voetbaldeskundigen en de fans vrezen dat de huidige situatie ongunstig is voor de Nigeriaanse kansen bij het toernooi om de Africa Cup. ,,Ons voetbal verkeert in een erbarmelijk slechte staat, van het spel tot en met de administratie'', zegt 's lands bekendste voetbaldeskundige Uche Iwu.