Roll over Teletubbies!

Kinderen houden van muziek en beperken zich daarin niet tot de speciaal voor hen geschreven liedjes. R&B, house en popmuziek willen ze! Dansen in een heuse popconcertzaal, met een kleurig drankje in de hand, of luisteren naar hun eigen popgroep. De peuter- en kleuterhelden van tegenwoordig komen uit de Top 40.

Kinderen imiteren graag het gedrag van grote mensen, kleine meisjes strompelen trots rond op de veel te grote hoge hakken van hun moeder. Peuters voeren met serieuze gezichten fictieve telefoongesprekken ,,..., ja, ..., ja, ja, ..., ja, ...., o.k!'' Ook de kleuter die voor de spiegel rock & roll artiesten mimiekt, is een bekend verschijnsel. Michèle Kwas, eigenaresse van het Kids Party Centrum, maakt ze allemaal dagelijks mee. In haar Centrum kunnen kinderen hun verjaardag komen vieren. Ze heeft verkleedkisten, spelletjes, poppenkast en een knutselhoek. Haar grootste troef is echter de discoshow.

,,Kinderen zijn tegenwoordig zo snel groot. Zelfs de kleinsten van drie en vier jaar die zich ook met de Teletubbies vermaken, worden extra enthousiast wanneer de disco aangaat.'' Top 40 bands als Toy-Box en de Vengaboys zijn favoriet. ,,Het is ongelooflijk wat voor perfecte imitaties van artiesten kinderen soms kunnen weggeven.''

Bij playbacken alleen blijft het niet. Kleuters willen the real thing en krijgen dat ook. In Nederlands bekendste poptempel Paradiso wordt sinds een paar jaar regelmatig Kids Go Paradiso georganiseerd, een disco voor kinderen van vier tot acht jaar op zondagmiddag. De muziek staat daarbij op een lager volume dan een doorsnee Paradisobezoeker gewend is en aan de kindercocktailbar kunnen de bezoekertjes kleurige drankjes met en parasolletje krijgen. ,,Dat vinden ze heel stoer'', zegt Kids Go-initiatiefneemster Maz Weston, die ongeveer drie jaar geleden met de discomiddagen begon.

Wat in eerste instantie een eindexamenproject van een aantal stagiaires was, bleek in een behoefte te voorzien. Kwamen er aanvankelijk zo'n tweehonderd kinderen op af, tijdens de laatste kerstaflevering van Kids Go dansten er zeshonderd kinderen in Paradiso rond. Weston verklaart de populariteit uit een combinatie van factoren. De kinderen krijgen een leuke middag waarop ze `grote mensen' kunnen imiteren met cocktails, muziek uit de hitparade (voornamelijk commerciële r&b en house) en activiteiten als dansworkshops en zangles. Ook de ouders vermaken zich. Weston ziet tijdens de kindermiddagen veel volwassen die ze herkent van de reguliere avondconcerten. ,,Die mensen kunnen nu hun kinderen meenemen naar Paradiso en andere ouders ontmoeten. Hoewel er ook mensen zijn die hun kinderen voor een middag komen `dumpen'.''

Kinderen blijven kinderen en lopen behalve voor commerciële hits ook warm voor kleuterklassiekers als Ik Zag Twee Beren Broodjes Smeren en In Holland Staat Een Huis. Vooral wanneer deze door een heuse band worden gespeeld, zoals `De Band Krijgt Kinderen'. Deze muzikanten die, zoals hun naam al zegt, allemaal zelf kinderen hebben, vonden de manier waarop bekende kinderliedjes op peuter- en kleuterscholen worden gebracht vaak `een beetje lullig'. Ze bewerkten daarom een aantal van die liedjes en brengen ze sinds een half jaar in een poppy uitvoering. Op laag volume uiteraard, want kinderoren zijn kwetsbaar. Wat als een leukigheidje begon, is enigszins uit de hand gelopen; De Band Krijgt Kinderen treedt tegenwoordig drie keer per week op in het hele land. In zalen als Paradiso, maar ook (in minimale bezetting) op kinderdagverblijven, scholen en onlangs in een asielzoekerscentrum.

Ouders hoeven niet bang te zijn dat de muzikale interesse van hun kleine kinderen alleen nog maar in de richting van pop, rock en r&b ligt. Dirk Scheele en Peter Hendriks treden op met een `echt' peuter- en kleuterprogramma en trekken volle zalen. Ze spelen nu ongeveer drie keer per week, maar zouden, als ze dat willen, ook elke dag op kunnen treden, zegt ex-muziektherapeut Scheele. ,,Want kinderen zijn nu eenmaal heel ontvankelijk voor muziek.'' De populariteit van disco onder kleuters verbaast hem niet; kinderen imiteren graag en de pasjes en dansjes die in videoclips op muziekzenders worden vertoond lenen zich daar goed voor.

Wie na het lezen van dit alles toch bang is dat zijn of haar kinderen rond de leeftijd van zestien onvervalst groupiegedrag zullen vertonen, kan ze natuurlijk ook eens meenemen naar een kinderopera of klassiek jeugdconcert. Voor de balans.

De volgende Kids Go Paradiso vindt plaats op 5 december. Inl 020-6264521.

Voor speeldata Dirk Scheele en De Band Krijgt Kinderen: Bureau Vanaf Twee, 020-6366860.