Roem verzilveren

TV-roem is er om te verzilveren. Onze Ruud van Big Brother heeft een aanbieding binnen van Cees Priem, de topman van de Farm Frites wielerploeg. Nu werkt Ruud nog als masseur voor de nationale vrouwenploeg. In De Telegraaf las ik dat Priem was gevallen voor Ruuds sterke karakter. Mooi voorbeeld van het New Age kapitalistische én én. Eén plus één is vijf. Goed voor Veronica, goed voor Ruud, goed voor Priem, goed voor het wielrennen en goed voor Farm Frites dat als merk meteen al een beetje minder getsie klinkt.

En wij als kijkers zijn gesterkt in onze bewondering voor zijn sprankelende conversatie over masturbatie. De mannen op de fiets kunnen zijn tips goed gebruiken voor ze aan de volgende etappe beginnen. Menno Büch kan er een extra uitzending aan wijden. Een banketbakker laat deze donkere dagen oplichten met marsepeinen Ruudjes. Kortom, een algemene verheffing van het volk en van het bruto nationaal produkt. Roem is onuitputtelijk en vermeerdert zich als de wijn bij de bruiloft van Kana.

Feest was het ook bij de Universiteit van Twente, die voor 43.000 gulden Marcel van Dam en Paul Witteman had ontboden om voor oud-studenten Het Lagerhuis na te spelen. Het was een fantastische dag, geheel gesponsord door het bedrijfsleven. Stel je voor dat je al die uren met duffe wetenschaps-profs had moeten vullen. Alleen beroemde mensen kunnen het wonder verrichten waardoor iedereen na zo'n bijeenkomst gesticht huiswaarts keert en vele giften laat binnenstromen.

Het is ook fijn om te weten dat al dat geld in goede zakken glijdt. Want die Van Dam en Witteman deugen gewoon. Alles wat ze doen, is in het algemeen belang, goed voor ons allemaal. Dat is ook het leuke aan het volkskapitalisme van paars. Op de VVD na bestaat het uit mensen die in het sociale verzet hebben gezeten. Dat flauwe gedoe ook over die cadeautjes voor Peper. Maar als mensen als Avro's Karel van de Graaf of Ivo Niehe van de Tros hun bekendheid verzilveren, voel ik me een beetje bezwaard. Is hun mening wel goed genoeg om dat allemaal te verdienen?

Met verbijstering heb ik kennis genomen van het optreedverbod voor de Amsterdamse politiewoordvoerder Klaas Wilting. Die man was overal aanwezig voor de Amsterdamse politie, waar de cameralampen ook maar schenen. Zodra een televisieploeg arriveerde, verscheen hij om de actie uit te leggen en dan waren er nooit meer vragen over. Televisiepersoonlijkheden moet je nooit te hard vallen, want ze hebben hooggeplaatste vrienden. Ook buiten de politie kregen we als kijker veel van hem te weten. Zijn huis met tuin heb ik al gezien. Toevallig woont hij in Almere, net als Ruud. Ik weet dat hij combinaties van Kreymborg draagt. Of het nou om quizjes gaat of het programma Sterrenslag, onder alle omstandigheden blijft hij lollig. Gratis en voor niks.

Wilting vroeg ook niets voor zijn zegening van de roman van de voormalige topfietsendief van Amsterdam. Het was zo aardig van Wilting dat hij die man wilde helpen aan een nieuw bestaan als celebrity, zodat hij die fietsen niet meer nodig had. Roem straalt namelijk af op minderen. De aanwezigen waren in de zalige zekerheid dat hun fiets buiten veilig stond. Namens de Amsterdamse politie. Een mystieke bijeenkomst. Ook zo'n én én situatie.

Oud-minister van Defensie Vredeling is te veel oude garde en moet dat nog een beetje leren. Barend en Van Dorp wilden hem gisteren in het zonnetje zetten. Wat is die man intens goed. PvdA'er uit het kabinet Den Uyl. Om zijn onnozelste opmerkingen moesten de presentatoren hard lachen. Ze wilden oude anekdotes ophalen. Geen enkele kritische vraag. Vredeling was zichtbaar verbaasd. Hij opende die welgevormde lippen van hem en sprak: ,,Die karakterfouten van mij. Ik ben te spontaan en te onberaden. Dat werd bij het kabinet Den Uyl toegejuicht. U smult er ook van. Je maakt dan van je zwakheid een sterk punt. In de politiek doe je dat zo.''