Radar voor helikopters in VS besteld

Nederland heeft de Verenigde Staten verzocht om de levering van dertig radarsystemen voor de Apache gevechtshelikopters. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gemeld.

Het gaat om de zogeheten Longbow-radar, die de helikopters in staat stelt bij slecht weer en over grote afstand doelen te treffen. Met de levering is 225 miljoen dollar gemoeid.

Behalve radarsystemen zullen ook randapparatuur, trainingsfaciliteiten en reserveonderdelen worden verkocht. De aanschaf zou zijn vermeld in de Nederlandse Defensienota, die minister De Grave op 29 november presenteert. In 2003 moet de eerste Longbow worden geleverd.

Het kabinet besloot in 1995 tot de aanschaf van dertig Apache-helikopters. Met de transactie was toen, exclusief Longbow, 1,6 miljard gulden gemoeid. Aangezien de fabrikant Boeing – toen nog McDonnellDouglas – de nieuw te bouwen toestellen niet direct kon leveren, kreeg de luchtmacht eerst de beschikking over twaalf Apaches van een oudere versie. Eind vorig jaar kwam de eerste moderne `D'-versie van de Apache op de vliegbasis Gilze-Rijen aan.

Het Longbow-radarsysteem zit in een kunststof `paddestoel', die boven de rotorbladen uitsteekt. De radar heeft een bereik van enige tientallen kilometers. De Apache kan met behulp van deze radar antitankraketten van het type Hellfire naar het doel leiden. De Longbow is een zogenoemd `vuur-en-vergeet'-systeem: wanneer de raketten eenmaal zijn gelanceerd, kan de helikopter zich uit de voeten maken. De huidige versie van de Apaches moet het doel gedurende de hele vlucht van de Hellfire met een laserbundel blijven `aanstralen.' Hierdoor zijn ze kwetsbaarder. Het radar-beeld van de Longbow kan tevens worden uitgewisseld met grondtroepen en andere vliegtuigen.

De Nederlandse Apaches hebben al veelvuldig dienst gedaan ter ondersteuning van de NAVO-missie in Bosnië.