Paus gaat naar Heilige Land

Paus Johannes Paulus II zal in de tweede helft van maart een bezoek brengen aan het Heilige Land, zo heeft het Vaticaan gisteren bevestigd. De precieze datum voor deze pelgrimstocht naar de belangrijkste plaatsen van het Oude en het Nieuwe Testament, de eerste van een paus sinds 1964, wordt later bekendgemaakt, aldus het Vaticaan. Israel en de Palestijnen reageerden meteen opgetogen. ,,Wij denken dat dit bezoek de boodschap van het millennium zal weergeven, dat wil zeggen verzoening tussen geloven en vrede'', aldus de Israelische minister van Openbare Veiligheid, Shlomo Ben-Ami. Verwacht wordt dat de paus met name Bethlehem en Nazareth zal bezoeken. Nazareth staat op het ogenblik centraal in een felle ruzie tussen christelijke kerken en Israel, omdat de gemeente vergunning heeft gegeven voor de bouw van een moskee bij de belangrijkste kerk ter plaatse. Een woordvoerder van het Vaticaan noemde de bouwplannen eerder een ,,hindernis'' voor een bezoek van de paus. (Reuters, AP)