Onenigheid EU over WTO-top

De Europese Unie heeft grote moeite om een gezamenlijk standpunt in te nemen voor de besprekingen bij de Wereldhandelsorganisatie, die over elf dagen beginnen in Seattle.

De Europese voorbereiding dreigt te verzanden, zei de Finse minister van Handel, Kimmo Sasi, die als voorzitter het Europese standpunt moet verwoorden. ,,We willen een verklaring opstellen met zo min mogelijk onbesliste onderdelen.'' Maar er is nog grote onenigheid over de belangrijke onderwerpen. Ook een ontmoeting van de voorzitter van de Commissie, de Italiaan Prodi, en de Amerikaanse president Clinton heeft vorige maand niet de politieke doorbraak gebracht waarop was gehoopt.

Het belangrijkste geschilpunt tussen de Verenigde Staten en Europa is het landbouwbeleid. De VS en andere grote voedselexporteurs als Australië rekenen in Seattle op grote `flexibiliteit' van Europa. Daarnaast zijn met name ontwikkelingslanden niet gelukkig met de bedoelingen van de Europese Unie om bepaalde minimale arbeidsvoorwaarden te introduceren in de onderhandelingen. (Reuters)