Onderzoek corruptie Tilburg

De voormalige algemeen-directeur van de Tilburgse Willem II gevangenis voor vreemdelingen, J.M.J.F., wordt door justitie verdacht van verduistering, valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. Er loopt een gerechtelijk vooronderzoek tegen de man.

Dat heeft persofficier M. Corten van het openbaar ministerie in Breda vanochtend bevestigd. Naast de algemeen directeur worden nog drie andere voormalige personeelsleden van de gevangenis verdacht. F. heeft in oktober een aantal weken in hechtenis gezeten en in zijn woning is huiszoeking gedaan.

De advocaat van F. wees er vanochtend op dat zijn cliënt destijds ,,onder grote druk'' de oude Tilburgse legerkazerne Willem II heeft moeten omvormen tot een gevangenis voor uitgeprocedeerde asielzoekers. ,,Als je als ambtenaar zo'n commerciële klus onder grote druk moet klaren en sterk resultaat gericht bent, kun je strikt formeel in conflict komen met de regels'', aldus de advocaat, mr. L.P.H.J. baron van Utenhove. Als voorbeeld noemt Van Utenhove dat F. op kosten van de gevangenis met zijn personeel ,,lekker uit eten ging als incentive voor het personeel, omdat overwerkvergoedingen niet mogelijk bleken''.

Het openbaar ministerie in Breda verwacht het gerechtelijk vooronderzoek op korte termijn af te ronden. Daarna wordt bepaald of de zaak voor de rechter komt.

Het OM baseert zich op een onderzoek dat de Rijksrecherche eind 1996 begon op verzoek van de directeur gevangeniswezen van het ministerie van Justitie. Aanleiding waren geruchten over corruptie in en rondom de vreemdelingengevangenis. Het onderzoek stagneerde, maar is onlangs weer opgepakt omdat er nieuwe aanwijzingen waren, aldus persofficier Corten.

Vier directieleden van de Willem II gevangenis, onder wie de algemeen-directeur, werden in februari 1998 uit hun functie bij de Willem II gevangenis ontheven wegens verstoorde verhoudingen binnen het management, zo luidde de verklaring.

De directieleden hadden onderling zo'n ruzie dat er niet langer samen te werken viel. Waarover de ruzie ging wilde het ministerie van Justitie destijds niet zeggen. Persofficier Corten kon vanochtend niet zeggen of die vier allen dezelfde personen zijn die nu verdacht worden van corruptie.