Olieprijs naar hoogtepunt

De olieprijs bereikte vanmorgen met 24.80 dollar (52 gulden) per vat het hoogste niveau sinds 1992. Dat was vooral het gevolg van het besluit dat de oliegrootmachten Saoedi-Arabië, Venezuela en Mexico gisteren namen om zich te houden aan de begin maart afgesproken productiebeperkingen voor olie. De drie zien geen reden daarvan af te wijken, ondanks berichten over slinkende voorraden. De olieprijs kreeg het afgelopen etmaal nog een extra stimulans doordat de orkaan Lenny over het Caraïbeneiland St.Croix trok waar zich de Hovensa-raffinaderij, de grootste van het noordelijk halfrond, bevindt.

De olieministers van Saoedi-Arabië, Venezuela en Mexico waren gisteren bijeengekomen in de Saoedische hoofdstad Riad. De afgesproken beperkingen, een reductie van 4,3 miljoen vaten (van 159 liter) per dag, zullen zeker nog gelden tot eind maart volgend jaar, verzekerden ze. Oliehandelaren hebben de afgelopen weken hun bezorgdheid geuit over de situatie op de oliemarkt. Slinkende voorraden. vooral door de grote vraag in de VS, zorgden voor forse prijsstijgingen. Velen vragen zich daarom af of de voorraden voldoende zijn om te voldoen aan de traditioneel sterke wintervraag. (Reuters)