Markt koopwoningen lijkt over hoogtepunt heen

De oververhitting van de huizenmarkt lijkt voorbij. De onafgebroken snelle stijging van de huizenprijzen is ten einde, signaleert de Vereniging Eigen Huis (VEH).

,,De huizenmarkt wordt rustiger, de druk is van de ketel'', aldus de woordvoerster van de belangenvereniging van huiseigenaren. VEH juicht de ontwikkeling toe: ,,Huizenkopers stonden de laatste maanden onder veel te hoge druk om snel te beslissen, terwijl je over de aankoop van een huis juist rustig moet kunnen nadenken.''

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil nog niet van een landelijke trend spreken. ,,Wij merken tot dusver alleen in de regio Utrecht dat de rek er een beetje uit is'', aldus de woordvoerster. ,,Daar staan huizen weer langer te koop.'' Dat heeft te maken met het beschikbaar komen van huizen in de Vinex-wijk Leidsche Rijn, vermoedt ze. Of die ontwikkeling zich landelijk doorzet, blijkt in januari, als NVM met nieuwe cijfers over de huizenprijzen komt.