Luxe voor ruiter en paard

De Nederlandse amazone Anky van Grunsven introduceerde onlangs een eigen kledinglijn. Geen kleurrijke variaties op slipjas of hoge hoed, maar comfort voor ruiter en paard. Met dank aan de bouwvakkers.

Anky van Grunsven, de Nederlandse prima donna van de dressuursport, introduceerde een eigen kledinglijn op de landelijk gelegen hoeve van haar ouders in het Brabantse Erp. Geen stemmige variaties op de zwarte slipjas die de amazones dragen. Geen uitdagend nieuw lijnenspel van de hoge hoed. Maar functionele kleding die tijdens de trainingsarbeid thuis in de koude manege of in doorweekte buitenbak comfort biedt. Overigens heeft Van Grunsven zich niet alleen beperkt tot de mens, ook het paard telt volledig mee.

De eerste stappen op weg naar de kledinglijn Anky werden, ver weg van de briesende paarden, gezet door bouwvakkers. Zij werden op de steiger vaak ziek en vertoonden in de leeftijdscategorie boven 45 jaar een relatief hoge arbeidsuitval. Mede daardoor zijn de ziektekosten, die het Sociaal Fonds Bouwnijverheid mocht betalen, de pan uitgerezen. Partners in de bouw voerden onder leiding van TNO een discussie over hoe de bouwvakkers onder slechte weersomstandigheden kunnen doorwerken en tegelijkertijd ziekteverzuim en arbeidsuitval kunnen worden teruggebracht.

Betere kleding bleek de oplossing. Geen gewone kleding, maar werkkleding gemaakt van de nieuwste materialen. ,,Licht van gewicht, ademende lagenopbouw, optimale bescherming tegen alle weersinvloeden'', vertelt Van Grunsven, wier vader als aannemer in de buurt van Erp niet alleen veel huizen heeft getekend maar ook gebouwd.

,,Wij zitten uren per dag op onze paarden'', vervolgt Van Grunsven. ,,Ook al hebben we dan een overdekte manege tot onze beschikking, lekker buiten rijden is toch het fijnste. Het is binnen vaak net zo koud als buiten en dan is het erg vervelend als je geconfronteerd wordt met kleding die niet goed functioneert.''

Dankzij de hightech vezels die op de markt zijn, is het mogelijk om ventilerende kleding te maken die wind- en waterdicht is maar ook transpiratie kan afvoeren. Diezelfde vezels zijn ook geschikt om het bezwete paardenlijf na gedane arbeid te koesteren. ,,Die ontwikkeling van paardendekens is een traject op zich geweest, want ook daar speelt die klimaatcontrole een uitermate belangrijke rol'', legt Van Grunsven uit. ,,Wat denk je trouwens van de pasvorm? Je hebt paarden in net zoveel maten als mensen, en het verschil tussen hengsten en merries is groter dan tussen mannen en vrouwen. Veel hengsten vinden niets lekkerder dan hun tanden in een deken te zetten en dan maar trekken, totdat die fraaie deken in een partijtje lompen is veranderd.''

Van Grunsven is met enkele bedrijven die alles van vezels weten om de tafel gaan zitten. Dankzij een uitgekiend partnership is de ontwikkeling van een kleding- en paardendekenlijn opgezet en uitgevoerd. ,,Ik ben best wel een beetje trots op wat we hebben laten zien. Toch is dit pas de eerste stap, want in al onze kleding zit de laatste kennis op het gebied van vezels verwerkt. Deze ontwikkeling gaat door en omdat we samenwerken met de grote spelers op de vezelmarkt kunnen we de ontwikkelingen ook bijhouden. Dat betekent dat we steeds de nieuwste technieken kunnen toepassen. Het is niet voor niets dat we werken onder de naam Anky Technical Casuals.''

De kleding lijkt uitermate functioneel en de kleurstelling heeft een vleugje bescheidenheid. Zacht blauw en grijstinten overheersen. Van ondergoed tot jack, alles is uiterst licht van gewicht maar voelt sterk en prettig aan. Eindelijk een kledinglijn voor mensen die vinden dat hun paarden het vooral niet met minder moeten doen.