Lenny verrast meteorologen

De orkaan Lenny heeft meteorologen voor verrassingen gesteld, meent een woordvoerder van Meteo Consult in Wageningen. De metereologen ontdekten zijn (snel toegenomen) kracht pas laat: Lenny ontstond op een ongebruikelijke plek en verplaatste zich in een onverwachte richting. De orkaan `koerste' van west naar oost. Gewoonlijk trekt een orkaan, gestuurd door de wind op een hoogte van vijf à tien kilometer, van oost naar west. Een orkaan ontstaat in de regel ten westen van Afrika, waarna hij richting het Caraïbisch gebied gaat en naar het noorden afbuigt. Lenny valt tot nu toe in de categorie 4 – de op één na zwaarste groep – en is volgens Meteo Consult ,,extreem gevaarlijk''. Vanmiddag voorspelde het instituut dat Sint Maarten en Sint Eustatius in de loop van vandaag vermoedelijk ,,een zware klap'' krijgen te verwerken. Er staat bijzonder veel wind (230 km per uur) en er valt plaatselijk 300 millimeter regen. In Nederland valt deze hoeveelheid in ongeveer vier maanden tijd. Twee dagen geleden was het nog geheel ongewis of Lenny de Bovenwindse eilanden zou aandoen.