Koersval Stork na winstwaarschuwing

Forse tegenvallers bij de al jaren noodlijdende ingenieursdivisie en teleurstellende resultaten bij de bouw van machines voor de voedingsindustrie hebben de winst van technologieconcern Stork zwaar onder druk gezet. Stork verwacht voor dit jaar een halvering van de nettowinst. Dit heeft het concern gisteren nabeurs bekendgemaakt.

Vorig jaar verdiende Stork 189 miljoen gulden, op een omzet van 5 miljard gulden. Eerder dit jaar rekende de onderneming nog op een ,,bescheiden stijging van de netttowinst''. Beleggers reageerden vanochtend heftig op het nieuws. De koers van Stork noteerde na beursopening 22,4 procent lager op 14,20 euro.

De grootste financiële problemen bij Stork doen zich voor bij de ingenieursdivisie. Daarvoor is inmiddels ,,een aanzienlijke voorziening ten laste van het boekjaar 1999'' getroffen. Schattingen gaan uit van enkele tientallen miljoenen guldens. De betrokken divisie is wereldwijd actief en werkt met 2.600 ingenieurs aan nieuwbouwprojecten voor de gas- en petrochemische industrie.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus maakte bestuursvoorzitter Aad Veenman bekend dat Stork zijn ingenieursdivisie wilde verkopen aan het Amerikaanse Jacobs Engineering. De gesprekken daarover hebben echter vertraging opgelopen en zullen zeker niet voor het einde van dit jaar worden afgerond.

Voor de vakbonden – die vrezen dat honderden banen bij Stork op de tocht staan – is het allerminst zeker dat Jacobs Engineering nog zin heeft de noodlijdende divisie van Stork over te nemen. Boekenonderzoek van Jacobs Engineering bij Stork heeft volgens de bonden zware tegenvallers aan het licht gebracht.

De divisie Engineering leed in de eerste helft van 1999 een verlies van 17,6 miljoen gulden. De verliezen zijn in de tweede helft van dit jaar verder opgelopen.

Stork behaalde in de eerste zes maanden van 1999 een nettowinst van 77 miljoen gulden. Zou de jaarwinst tegenover 1998 halveren, dan blijft die beperkt tot hooguit 95 miljoen gulden. In de tweede helft van het lopende boekjaar moet de winst dus onder de 18 miljoen blijven.

Vorig jaar werden bij Stork Engineering al enkele honderden banen geschrapt. Stork bevestigt dat ook dit keer een ,,forse ingreep'' noodzakelijk is.

Stork wijt de problemen bij Engineering aan het aanhoudende consolidatieproces van bedrijven in de gas- en petrochemische industrie. Door fusies of allianties houden bedrijven capaciteit over en investeren zij niet in nieuwbouw. Stork ziet daardoor zijn orderportefeuille onder druk komen.