Kinderagenda

Koekvergulden

De Grieken en de Romeinen wisten al dat je met meel, honing en specerijen zoete broodjes kon bakken. Later in kloosters maakten nonnen en monniken de lekkerste honing-, kruid- en peperkoeken. Ook boetseerden ze van het taaie deeg grote poppen die heiligen en dierfiguren voorstelden. Met bladgoud, gekleurde suiker en noten werden de poppen vaak prachtig versierd. De eetbare mannetjes en vrouwtjes die tegen Sinterklaas in de winkels liggen stammen eigenlijk af van die eerste kloosterkoeken. Woensdagmiddag 24 november van 14-16u is er in Museum De Dubbelde Palmboom in Rotterdam-Delfshaven een workshop Koekvergulden met taai-taaipoppen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Ook kan daar de tentoonstelling Zwarte PIet op Zolder worden bekeken.

*Workshop Koekvergulden op wo 24 nov van 14-16u voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam-Delfshaven. Toegangsprijs ƒ3 en ƒ1,50 extra voor het vergulden.

Res. 010-2176738.

De Elektrische Mensch

Wat hebben Abbé Nollet, Galvani, Ohm, Ampère, Watt en Volta met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal iets te maken met elektriciteit. Speciaal voor kinderen is een toneelstuk geschreven over electriciteit: dr Magneto, de Electrische Mens. Het is voor kinderen vanaf zes jaar te zien in het Leidse Boerhavemuseum op zondag 21 november om 14u en 15u. De voorstelling is onderdeel van de wintertentoonsteling Hoogspanning! Elektrisch spektakel. Ton Maples gaat via de oude Grieken, die al magnetische eigenschappen bij barnsteen hadden ontdekt, naar de 18de eeuw toen graaf Volta met elektrificeermachines ging experimenteren. Dan belandt hij in de 19e eeuw toen er voor het eerst elektromotoren werden gebouwd. Wie durft mag meedoen met experimenten met een elektrificeermachine, waar je haren van overeind gaan staan. Heel onschuldig dus allemaal.

*Dr. Magneto de Elektrische Mensch, natuurkunde ter lering ende vermaak op 21 nov om 14u en 15u in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. De voorstelling is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs. De entree is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs, t/m 19 jaar ƒ2 daarboven ƒ5. De voorstellingen worden herhaald op 12 en 28 dec, 2, 6, 9 en 23 jan.

Inl 071-5214224, toestel 602.

Joost de Suppoost

De voorwerpen in het Rijksmuseum zijn meestal doodstil. Soms tikt er wel eens een klok, maar veel muziek zit er niet in. Zondag 21 november is dat allemaal heel anders, want vanaf 11u wordt het een vrolijke boel in het museum. Dan is er een muziekgroepje van engelen, een viool van Delftsblauw en zijn erschilderijenfamilies die muziek maken. Onder leiding van de stripheld Joost de Suppoost is er een muzikale rondleiding voor kinderen vanaf 5 jaar ('een tournee met meneer Steinway van de vleugels' geheten). Jeroen Kramer vertelt een `Groot Spannend Verhaal' over het tympaan (een soort beeldhouwwerk) boven een deur van het Paleis op de Dam (vanaf 8 jaar). In de filmzaal staat verder een schilderij van Hendrick de Clerck op een ezel. Het heet de wedstrijd tussen Apollo en Marsyas en je kunt met een vingercamera de kleinste details op reuzenformaat zien; ook legt Petra Kana-Devilee uit wat het allemaal betekent.

Kinderen vanaf 10 jaar kunnen zelf een speurtocht maken en allerlei vragen beantwoorden over muziekinstrumenten in schilderijen. In de voorhal staat een draaiorgel, waar muziek mee gemaakt kan worden met een diploma als beloning.

*Museumzondag in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam met om 11u, 13u en 15u een muzikale rondleiding voor kinderen vanaf 5 jaar, met je neus op een schilderij om 12u30, 13u en 14u30, Groot Verhaal op Zaal (vanaf 8 jaar) om 12u, 13u en 14u, speurtocht en muziekmaken op een draaiorgel van 11-16u.

De toegang is gratis.

Inl 020-6747171.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.