KIDS & DOCS

Dit is de tweede keer dat in het IDFA-programma ruimte is gemaakt voor jeugddocumentaires. Deze keer is aan Kids & Docs ook een prijsvraag verbonden. Aan kinderen in Nederland van tussen de 10 en 13 jaar is gevraagd een idee in te sturen voor een documentaire. Tijdens het festival worden de vijf beste ideeën bekendgemaakt. De kinderen van wie de ideeën zijn uitgekozen mogen samen met filmmakers hun plan verder uitwerken. En het plan met de grootste kans van slagen, zal tot een film worden gemaakt, met geld van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

Kika New York Kika Vliegenthart (Nederland, 1999). Kika Vliegenthart trok met de camera op haar schouder New York in. In Kika New York geeft ze een beeld van een samenleving waar prestatie en consumptie het leven van de jongeren bepalen. In elke aflevering staan jongeren centraal die hun wereld aan de kijker laten zien. Wat zijn hun drijfveren en welke keuzes maken ze? In Kids & Docs zijn de afleveringen hackers, breakdance, fat camp en NY Film Academy te zien.

Min Afrikanske dagbog Jon Bang Carlsen (Denemarken, 1999). Na de vrije verkiezingen in Zuid-Afrika arriveren twee Deense jongens met hun ouders in Kaapstad. De vader van Hjalmar en Simon moet een jaar voor zijn werk in Zuid-Afrika wonen, en in de film zien we hoe de beide jongens proberen hun draai te vinden in hun nieuwe thuisland. Als de jongens een zwart vriendje vinden, wordt het pas echt leuk. Maar daar denken veel Afrikanen anders over.

Del av den Varld som ar din Karin Wegsjö (Zweden, 1999). Wat gaat er zoal om in een kudde koeien? Deze film luistert naar ze als ze roddelen over elkaar en de mensen, als ze praten over hun eten of over de boer.

Et ojeblik Klaus Kjeldsen (Denemarken, 1999). Een ogenblik duurt vijf minuten, zegt Nathalie aan het begin van Et Ojeblik. De documentaire geeft een beeld van het universum zoals kinderen het zien. Kinderen geven haast filosofische antwoorden op vragen als `hoe lang duurt een moment?' en `kan tijd stilstaan?'

Uit elkaar Menna Laura Meijer (Nederland, 1999). In vier delen, elk over één kind, laat Uit elkaar zien wat er kan gebeuren als je ouders uit elkaar gaan. Sabrien komt met haar moeder en haar broertje en zusje in een gelovig opvanghuis te wonen. En Andy's moeder ging scheiden omdat ze verliefd werd op een andere vrouw.

Vlinders in je buik Maria Augusta Ramos (Nederland, 1999). Serie over verliefd zijn. Kinderen tussen de tien en de veertien jaar vertellen hoe dat is. Zoals Chop, die al vier jaar op hetzelfde meisje is, zonder dat hij het haar heeft verteld.

Hokkers, boeren en koeien Ingeborg Jansen (Nederland,1998). Waar moet je heen als je van punk en hardcore houdt, en op een boerderij in een klein dorp woont? In het Friese Ureterp hebben punkers en skaters een hok gebouwd in het weiland, waar ze slap ouwehoeren, lol maken en praten over serieuze dingen:de conflicten met ouders en de zin van de verplichte gang naar de kerk.

Cildren of the fishing boats Cao Ning (Engeland, 1997). Chinese documentaire toont het dagelijks leven van kinderen in de vissersboten op het meer Hong. Als het examen aan het einde van het schooljaar achter de rug is, vertrekken de oudste twee leerlingen naar een school op het vasteland, in de hoop op een betere toekomst.