Internationaal

LONDEN

De aandelenbeurs in Londen toonde vanochtend een wisselend beeld en daalde per saldo licht. Rondom het middaguur stond de FTSE-index 24,5 punten lager op 6.531,2 punten. Telecomgigant Vodafone, die gisteren de index nog flink omhoog hielp, steeg ook vanmorgen weer, met een procent. Morgen doet Vodafone een hernieuwd en verhoogd bod op het Duitse Mannesmann en de beleggers hebben er blijkbaar vertrouwen in.

Andere grote fondsen die gisteren omhoog zijn gegaan hadden te lijden onder winstnemingen. Dat werd ten dele gecompenseerd door speculaties over overnames en fusies in de telecomsector, die is opgeschrikt door het bod van Vodafone, en in de bankensector. Zo steeg het aandeel van NatWest flink door berichten over de geldbronnen die de bank of Scotland probeert aan te boren voor de financiering van de vijandige overname van NatWest.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt profiteerde van de slag om Mannesmann, dat wordt belaagd door Vodafone. De DAX-index stond rondom het middaguur 12,45 punten hoger op 5.882,62 punten. De belangrijkste impuls kwam van het bericht dat Vodafone 235 euro per aandeel zou willen bieden voor de Duitse gigant in mobiele telefonie. Mannesmann, dat gisteren nog te lijden had onder winstnemingen, steeg met 2 procent. Siemens ging ook omhoog, nadat de elektronica-onderneming had ontkend deel uit te maken van een consortium dat Mannesmann uit handen van Vodafone wil houden.

PARIJS

De beurs in Parijs, die al twee weken in een euforie verkeert, zette de koersstijgingen voort. In de ochtend zag het er even naar uit dat de pret over was en daalde de CAC-40-index licht, maar rondom het middaguur stond de index 6,29 punten hoger op 5.184,52 punten. Ook in Frankrijk speelde de telecom-sector een belangrijke rol bij de aandelenkoersen. Bouygues, de Franse nummer drie bij de mobiele telefonie, ging ruim twee procent omhoog. Beleggers speculeren erop dat de grootste bouwer ter wereld zijn telecom-belangen van de hand doet.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio hebben het vandaag aardig gedaan. De Nikkei-index boekte een winst van 1,4 procent en steeg met 257,99 punten tot 18.532,81. Vooral de technologiefondsen, met de telecomwaarden voorop, stonden in de belangstelling. De handel in het telecomconcern NTT was omvangrijk, nu dat concern drastisch gaat reorganiseren.

NEW YORK

Na een euforische dag daalde op de beurs van New York de Dow Jones met 49,24 punten tot 10.883,09 punten.