Het intrigerende raadsel DeliKeet

Voor een broodje kaas en een glas melk stapten we op een zaterdagmiddag in maart bij DeliKeet binnen. Zo ziet DeliKeet er namelijk op het eerste gezicht uit, dat je er een broodje kaas en een glas melk kunt krijgen.

Anderhalf uur later stonden we verbluft weer buiten. Een broodje kaas en een glas melk behoorden niet tot het assortiment, maar wat hadden we heerlijk gegeten: getruffeerde aardappelsoep, salade met krokant gebakken zwezerik en crème brûlée. Een rechtschapen eter vindt altijd een goede maaltijd op zijn weg. Zelf als die weg voert langs een onwaarschijnlijke plek voor een goede eetgelegenheid, net naast een winkelcentrum in Buitenveldert. En de grootste verrassing was de rekening, nog geen honderd gulden voor twee personen.

Dit houden ze niet lang vol, luidde het sombere verwachting. Met vrees in het hart gingen we een maand of wat later terug en daarna weer een paar keer. Steeds stond DeliKeet er nog, was de kwaliteit van de maaltijd goed en altijd bedroeg de rekening omstreeks vijftig gulden per persoon. Behalve die ene keer dat we voor de verleiding van een hele kreeft zijn bezweken - sappig, lauwwarm, met paddestoelen, echt een herfstkreeft - toen was het vijfentwintig gulden meer.

Alle waar naar zijn geld. Als het eten goed is en het kost wat, dan moet je niet zeuren over de prijs. Nu het eten goed is en het weinig kost, zou ik wel even willen zeuren over de prijs. Want hoe doen ze het? Hoe lukt het DeliKeet aantrekkelijke prijzen te hanteren in een tijd dat de horeca-voormannen roepen dat de rendementen omhoog moeten en prijsverhogingen onvermijdelijk zijn?

Haalt Delikeet alles uit pakjes, zakjes en blikjes? Nee, de soms zeer jeugdige koks zijn serieus aan het werk in de open keuken. Ze staan de vis te fileren, garnituren te bereiden en er komt geen pakje, zakje of blikje aan te pas.

Bezuinigt DeliKeet op de ingrediënten? Integendeel, truffel, kreeft, ganzenlever, cocquilles, zwezerik, het hele repertoire van de klassieke restaurant is beschikbaar.

Serveert Delikeet extreem kleine porties? Sommige gerechten zijn bescheiden van omvang, maar andere weer buitengewoon royaal. Zo was de kreeftensoep met gulle hand voorzien van Hollandse garnalen en in de Franse vissoep, geserveerd met een decoratieve mega-crouton en gemberroom, lag een stuk tarbot van formaat.

Houdt Delikeet het dan erg simpel? Niet echt, een gerecht als tonijn op drie Japanse manieren is bepaald bewerkelijk. Het zijn perfecte bereidingen. In drie bakjes verschijnen op tafel een stevige tonijnsaus, een met zeewier omwikkelde in tempurabeslag gefrituurde filet en een stukje gebakken tonijn. De wijnkeuze is wel simpel gehouden, er staan zes wijnen op de kaart.

Besteedt Delikeet soms weinig aandacht aan de presentatie? Nee, de gerechten zijn met zorg opgemaakt. De DeliKeetburger, bijvoorbeeld, is een fraaie, gestapelde constructie met rauwe biefstuk tartaar, twee halve broodjes en eendenleverkrullen.

Is DeliKeet een onderdeel van een Deliketen? Nou, een heel kleintje dan. Delikeet is het bijhuis van het befaamde restaurant Klein Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel. Het zal niet veel schaalvoordelen opleveren, maar wel vakmanschap en expertise.

Bespaart DeliKeet dan misschien op de personeelskosten? Ook niet, de bediening is alom tegenwoordig, vaardig, attent, professioneel en buitengewoon vriendelijk bovendien.

Drukt DeliKeet de huisvestingskosten door in een armetierig pand te huizen? De naam suggereert dat en het gebouwtje lijkt ook op een keet. De vloer is van beton, het plafond van de gevouwen staalplaat. Maar het is wel een mooi keetje. Tot in de details is het met zorg ontworpen. De architect moet zich hebben laten inspireren door het werk van het Amerikaanse architectenechtpaar Eames.

Heeft DeliKeet wellicht de inrichting sober gehouden? Dan is het wel een zeer uitgekiende soberheid. Het serviesgied, de betegeling, de grappige theedoekjes die bij wijze van servet onder de tafel hangen, de kleding van het bedienend personeel, de blikjes met een waxinelichtje, alles is op elkaar afgestemd en met oog voor het detail gekozen.

Kortom, het blijft een raadsel. `De hele dag lekker eten' is het motto van DeliKeet. De keuken is open van elf uur `s ochtends tot negen uur `s avonds. Vraag niet hoe het kan, maar geniet er van.