Herfstveiling breekt records

De herfstveiling moderne kunst bij Sotheby's in New York heeft gisteren diverse records gebroken. Topstuk was het doek Nr. 15 van Mark Rothko (1903-1970) dat voor ruim 22 miljoen gulden werd verkocht. Nog nooit was voor een Rothko zo veel geld betaald op een veiling. Het door de Franse kunstenaar Marcel Duchamp (1887-1968) gesigneerde urinoir Fountain werd afgeslagen op ruim 3,6 miljoen gulden. De `pisbak' ging naar een verzamelaar in Athene. In totaal bracht de herfstverkoop meer dan 112 miljoen gulden op, het hoogste totaal sinds 1989.

Sotheby's Londen veilt op 7 december het stilleven Tinnen Kruik met Vruchten (1880-'90) van de Franse impressionist Paul Cézanne dat in 1978 werd gestolen en dat men vorige maand opnieuw op het spoor is gekomen. De geschatte waarde is ongeveer 40 miljoen gulden geraamd. Het is daarmee een van de waardevolste kunstwerken die dit jaar bij Sotheby's worden afgehamerd. Het maakte deel uit van de collectie van privé-verzamelaar Harry Bakwin en kwam weer boven water nadat de familie eind 1998 contact had opgenomen met het Register voor Verloren Kunstschatten (ALR), een particulier computerarchief voor gestolen kunstvoorwerpen en antiquiteiten. Een woordvoerder weigerde `om veiligheidsredenen' te zeggen waar het was teruggevonden. (Reuters, DPA)