Hans Vonk leidt fijnzinnig en vitaal concert

`Herinnert U zich misschien nog de tijd dat U van muziek hield?' In een interview met het programmablad Preludium citeert dirigent Hans Vonk de vraag waarmee zijn grote held Eduard van Beinum lang geleden een moegespeeld orkest wakker schudde. Liefde voor de muziek mag nooit verslappen, vond Van Beinum. Een zelfde overtuiging klonk uit de vitale en fijnzinnige wijze waarop Hans Vonk gisteravond het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeerde in werken van Mozart en Beethoven.

Met liefde voor muziek laat Vonk een partituur leven. Niet door het toepassen van extremiteiten, wel door een niet aflatende alertheid. Vonks werkwijze ademt voor alles een streven naar natuurlijkheid, en het wakkere perfectionisme waarmee hij het orkest aan- en bijstuurt, maakt dat hij in die natuurlijkheid een schaarse graad van raffinement bereikt.

In het Concert voor fluit, harp en orkest van Mozart soleerden twee orkestmusici, zoals ook het geval was bij de in klankschoonheid moeilijk te overtreffen uitvoering van het werk dat Claudio Abbado afgelopen voorjaar met de Berliner Philharmoniker realiseerde. Hoewel minder plooibaar en `solistisch' van klank dan hun Berlijnse collega's, bleken ook de bijdragen van fluitiste Emily Beynon en harpiste Sarah O'Brien tot in alle facetten van het samenspel bevredigend en vitaal.

Zowel in de werken van Mozart als in de Zevende Symfonie van Beethoven werd duidelijk hoe vruchtbaar Vonks op aandacht en adem berustende aanpak is. Vonk zoekt de essentie van de muziek in het kleine, benadrukt de innerlijke spanning van een huppelfiguurtje, laat hoekig de afgemetenheid van een heldhaftig kopermotief klinken. En altijd is er dat sublieme gevoel voor de voortdurend wisselende verhouding van de stemmen ten opzichte van elkaar. Om die reden klonk het droeve Allegretto uit Beethovens Zevende zelden zo fluweelwarm en aansprekend. En al speelde een relatief groot deel van de orkestmusici het werk voor de eerste maal, de totaalklank was in balans, zuiverheid en toonvorming waren steeds van een strelende schoonheid.

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Hans Vonk. Programma met werken van Mozart en Beethoven. Gehoord: 17/11 Concertgebouw Amsterdam. Herh. 18, 21/11, aldaar. Radio 4: 21/11 14.15u.