Frankrijk

Métro

De Parijse métro bestaat 100 jaar. Dit wordt onder andere gevierd met de manifestatie Métros du Monde: in vier Parijse metrostations wordt de atmosfeer en architectuur van vier buitenlandse metrostations opgeroepen. Dit wordt gedaan met culturele elementen en geuren en klanken van de betreffende steden. Zoals bijvoorbeeld in het metrostation Invalides (lijn 13) waar de Moskouse metro wordt gesuggereerd met afbeeldingen van een orthodoxe kerk, het Rode Plein en met een datsja en kantine met balalaïka-muziek. In het station Chaussée-d'Antin (lijn 7) herinneren Azteekse beelden aan de Azteekse ruïnes, (de metro van Mexicostad rijdt hier ook gewoon door heen) en danst men de salsa. Het station Villiers (lijn 3) suggereert Seoul en het station Jussieu (lijn 10) Cairo. Wie meer willen weten over de geschiedenis van de Parijse métro en het programma van de festiviteiten kunnen surfen op www.100 anslemetro.com. Parijs, Métros du Monde, t/m 30 nov.

Antiquiteiten en rariteiten

Voor wie bezig is een verzameling samen te stellen van waaiers, spiegels, doosjes, vlinders, aarden dikbuikige kruiken, wandelstokken, hotelzilver, Chinees lakwerk, munten of andere rariteiten, komt zeker niet met lege handen terug van de antiekmarkt van de Bastille waar 70 antiquairs en 280 uitdragers hun schatten uitstallen. Van een heel andere aard is de Salon des Antiquaires van Auteuil waar 100 internationale antiquairs hoofdzakelijk meubels en voorwerpen uit de Grand Siècle voor hoge prijzen aanbieden. Ter gelegenheid van de eeuwwisseling organiseert de Salon ook een mooie tentoonstelling met 300 kalenders en almanakken van de Gregoriaanse hervorming in 1582 tot en met nu. Parijs, Place de la Bastille en om het bassin de l'Arsenal, t/m 21 nov. dag. van 11-19u; onder een tent op de hippodrome d'Auteuil, t/m 21 nov. dag. 11-20u.

En verder

Pas nieuw: Musée de la Publicité (107 Rue de Rivoli) waarvan de inrichting werd verzorgd door Jean Nouvel; Paris Photo, Parijs belangrijkste Salon pour la Photographie waar 80 internationale galeries en specialisten grote klassieken uit de 19de en 20ste eeuw en werk van jonge fotografen tentoonstellen t/m 21 nov in de Carrousel du Louvre te Parijs 00-33142775894 en www.parisphoto.photographie.com; Le Fauvism ou l'épreuve du feu t/m 27 febr in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris 00-33153674000; Chardin en Daumier t/m resp. 22 nov en 3 jan in het Grand Palais te Parijs 00-33144131717.