Festival Informatie

PUBLIEKSSERVICE

Voor meer informatie over programma, locaties en prijzen kunt u bellen met de publieksservice van IDFA, (020) 626 19 39. Met ingang van vrijdag 19 november 12.00 uur kunt u op dit nummer ook kaarten reserveren.

RESERVERINGEN EN INFORMATIE

De centrale publieks- en reserveringsbalie van IDFA is gevestigd in het City Theater, op de begane grond achterin de foyer. Deze balie is op maandag 22 en dinsdag 23 november geopend van 12.00 tot 19.00 uur en van woensdag 24 november tot en met donderdag 2 december van 9.30 tot 20.00 uur.

Hier kunt u terecht voor alle informatie over het programma, eventuele wijzigingen, locaties, het maken van reserveringen, het afhalen van losse kaarten en de verkoop van passe-partouts en festivalartikelen, zoals catalogi en posters.

Telefonisch reserveren is mogelijk via (020) 626 1939 van vrijdag 19 tot en met dinsdag 23 november van 12.00 uur tot 19.00 uur en vanaf woensdag 24 november dagelijks van 9.30 uur tot 20.00 uur.

U kunt uw gereserveerde kaarten vanaf een dag voor de voorstelling afhalen bij een van de IDFA-kassa's (City Theater èn Filmmuseum). Gereserveerde kaarten dienen uiterlijk 3 kwartier voor aanvang van de voorstelling afgehaald te zijn.

SNELKASSA'S

De kassa's van het City Theater (voorin rechts) en het Filmmuseum zijn vanaf donderdag 25 november dagelijks geopend vanaf een half uur voor aanvang van de eerste voorstelling. Bij deze kassa's kunt u niet reserveren. U kunt er terecht voor het afhalen van al dan niet gereserveerde losse kaarten voor voorstellingen in de betreffende theaters.

BELANGRIJK

Iedereen, dus ook perskaart-, gastenkaart-, rittenkaart en passe-partouthouders, moet in het bezit zijn van een geldig plaatsbewijs voor de te bezoeken voorstelling, af te halen bij een van de IDFA-kassa's.

Passe-partouts geven alleen toegang tot de reguliere voorstellingen en niet tot speciale evenementen zoals het seminar, opening en de slotavond.

Gereserveerde kaarten moeten uiterlijk driekwartier voor aanvang van de voorstelling zijn afgehaald. Alleen een plaats wordt gereserveerd, geen stoelnummer. Slechts een deel van de kaarten komt voor reservering in aanmerking, zodat aan het begin van de dag van de voorstelling altijd nog kaarten beschikbaar zijn.

KAARTSOORTEN & PRIJZEN

- Losse kaart ƒ12,50

- Losse kaart films langer

dan 135 minuten ƒ16,-

- Losse kaart Kids & Docs

voor jongeren t/m 16 jaar ƒ5,-

- 5-rittenkaart ƒ57,50

- 10-rittenkaart ƒ105,-

- Passe-partout ƒ190,-

- Catalogus ƒ20,00

- Seminar ƒ17,50

- College ƒ15,-

- Slotfeest ƒ20,-

KORTINGEN

- Twee kaartjes voor de prijs van één voor studenten, CJP-houders en Amsterdamse Stadspashouders (geldig voor reguliere voorstellingen op doordeweekse dagen die voor 17.30 uur beginnen op vertoon van geldige collegekaart, CJP of Stadspas).

- Passe-partout voor ƒ130,- voor studenten (op vertoon van geldige collegekaart).

IDFA'S FESTIVALLOCATIES

- De Balie: Kleine-Gartmanplantsoen 10

- City Theater: Kleine-Gartmanplantsoen 13-25

- Filmmuseum: Vondelpark 3

- Paradiso: Weteringschans 6-8

- Marriott Hotel: Stadhouderskade 19-21

DOCUBITES

Natuurlijk is IDFA met een eigen website te vinden op Internet: www.idfa.nl. Op IDFA's homepage is allerhande informatie opgenomen zoals het volledige programma, de film- en gastenlijst maar ook circa 25 fragmenten van films uit het IDFA-programma. IDFA is te bereiken via info@idfa.nl.

SPECIALE DAGEN

VPRO Sneak Preview

Geen omroepster, geen reclame, geen gezap maar wel tien uur lang documentaire kijken op het witte doek. De meest opmerkelijke documentairefilms zijn voor u door de VPRO samengebracht in één programma en wel op donderdag 25 november in City 1. Let op de aanbieding in de VPRO Gids en Backstage.

NRC Handelsblad Dag

Op zaterdag 27 november heeft de NRC Handelsblad Dag plaats. Redacteuren van NRC Handelsblad selecteren uit de bijna 200 IDFA-documentaires films die hun voorkeur hebben. Naast de vertoning van deze films hebben ook gesprekken met de regisseurs plaats. Voor meer informatie zie elders deze bijlage.

Kids en Docs

Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt onder de titel Kids & Docs een programma van jeugddocumentaires gepresenteerd in samenwerking met met Cinekid. Er is een speciaal programma voor kinderen van 8-12 jaar en voor de wat oudere jeugd van 12-16 jaar. De films in het programma Kids & Docs zijn Nederlands gesproken of Nederlands ondertiteld. Kids & Docs heeft plaats in het Filmmuseum op zondag 28 november.

SPECIALE EVENEMENTEN

Gesprek van de dag

Tijdens IDFA vindt elke festivaldag om 22.00 uur in de foyer van het City Theater het Gesprek van de Dag plaats. Hierin voelen gastheren Hans Beerekamp en Raymond van den Boogaard (NRC Handelsblad) festivalgasten aan de tand over hun werk. Verwacht worden Heddy Honigmann, Lesley Woodhead, Michael Apted en vele anderen.

Concert Vera Bílá

Op donderdag 25 november heeft in de Grote Zaal van de Balie een live-optreden plaats van Vera Bílá, van wie IDFA ook het documentaireportret Black and white in colour vertoont. Aanvang 22.00 uur.

The Battlefield - een discussie

Op zondag 28 november heeft van 15.00-18.00 uur in de Grote Zaal van de Balie een debat plaats naar aanleiding van de vele oorlogsdocumentaires die in het IDFA-programma zijn opgenomen, waaronder A cry from the grave van Lesley Woodhead. Centrale vraag is wat de rol van de documentairefilm is in de verslaggeving van oorlogen. Het gesprek wordt geleid door Nick Fraser (BBC).

Documentaireseminar en - college

IDFA 1999 presenteert twee programma's speciaal voor studenten onder leiding van ervaren documentaireprofessionals. In het documentairecollege komen verschillende aspecten van het documentaire maken aan de orde zoals bijvoorbeeld scenario, regie, productie en research. Gasten dit jaar zijn Pieter van Huystee en Niek Koppen. Het college heeft plaats op 25 november van 11.00-13.00 uur.

Het documentaireseminar heeft een theoretische invalshoek en gaat over beelden die de visuele herinnering van de twintigste eeuw bewaren. Sonja de Leeuw praat met documentairemakers die gebruikmaken van iconen in hun films om hun eigen verhaal te vertellen. Het seminar heeft plaats op maandag 29 november van 13.30-17.00 uur. Beide evenementen worden gehouden in de Grote Zaal van de Balie. Voor meer informatie en reserveringen kunt u bellen met 020 - 6261939.

Informatie bijeenkomst scenarioworkshops

Het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties organiseert in samenwerking met IDFA op woensdag 1 december een dag in het teken van de IDFA Scenarioworkshop. Oud-deelnemers en een workshopleider zullen meer informatie geven over de inhoud van deze workshop. Voorafgaand aan de bijeenkomst zijn in Pathé City vijf documentaires te zien, waarvan de scenario's in de workshops van afgelopen jaren zijn ontwikkeld.

IDFA IN NIJMEGEN

Het twaalfde IDFA geeft op donderdag 2 december het stokje door aan Cinemariënburg te Nijmegen. Van 2 t/m 5 december heeft daar een uniek vervolg op IDFA plaats. Naast vele film- en video-voorstellingen zijn er ook diverse lezingen, publieksgesprekken met filmmakers en verschillende workshops.

Voor meer informatie kunt u bellen met 024 - 3221612.

IDFA'S PRIJZEN

VPRO Joris Ivens Award

De 26 beste documentairefilms van 1999 zijn samengebracht in het competitieprogramma. Deze films dingen naar de VPRO Joris Ivens Award, een prijs bestaande uit ƒ25.000 en een bronzen beeldje.

Zilveren Wolf

Een selectie van 17 documentairevideo's strijdt om de Zilveren Wolf, een prijs van ƒ10.000, die wordt uitgereikt door de Nederlandse Programma Stichting (NPS).

Fipresci Pers Prijs

Voor de vierde keer wordt tijdens IDFA de Fipresci Pers Prijs uitgereikt door een jury bestaande uit leden van Fipresci, de internationale organisatie van filmjournalisten. De prijs wordt uitgereikt aan de beste debutant uit het programma First Appearance en bestaat uit een geldbedrag van ƒ 5.000.

NRC Handelsblad Publieks Prijs

Net als voorgaande jaren krijgt het publiek de kans om zijn favoriete documentairefilm te kiezen. De publiekslieveling ontvangt een geldbedrag van ƒ10.000, beschikbaar gesteld door NRC Handelsblad.

Stimuleringsfondsprijs Documentaire

De grootste filmprijs ter wereld bedraagt ƒ275.000, wordt uitgereikt aan de winnaar van de IDFA scenarioworkshop en is bedoeld om zijn of haar script te verfilmen. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

DOCS FOR SALE

In de documentairemarkt Docs for Sale zijn nagenoeg alle films uit de verschillende IDFA-programma's op video te bekijken. Docs for Sale is alleen toegankelijk voor houders van een gasten- of perskaart en wordt van 25 november tot en met 2 december gehouden in het Marriott Hotel.

HET FORUM

Het FORUM is een co-financieringsmarkt voor documentaires die plaatsheeft van 29 november tot en met 1 december in Paradiso. Het FORUM is alleen toegankelijk voor genodigden.

INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILMFESTIVAL AMSTERDAM

Kleine-Gartmanplantsoen 10,

1017 RR Amsterdam,

telefoon 020 - 627 33 29,

fax 020 - 6385388,

e-mail info@idfa.nl,

website www.idfa.nl