Eerherstel geprikkeld Jong Oranje

Een flinke lading kritiek was nodig om Jong Oranje aan het voetballen te krijgen. De Nederlandse jeugdploeg kwam afgelopen zaterdag goed weg met een gelijkspel tegen het sterkere België. Gisteravond werd dezelfde tegenstander in Moeskroen met verve opzij gezet (2-0). Door dit resultaat mag Jong Oranje volgend jaar aan het EK meedoen. Daarmee is de ploeg nog één stap verwijderd van de Olympische Spelen in Sydney. De KNVB gaat voor komend seizoen een alternatief programma samenstellen waarin geen competitie wordt gespeeld in de maand september.

Bondscoach Han Berger van Jong Oranje had voor de wedstrijd in Moeskroen het gevoel dat hij met zijn ploeg een examen moest afleggen. Jong Oranje was na de tegenvallende 2-2 in Heerenveen met de grond gelijk gemaakt door de critici. Berger uitte dinsdag tijdens de teambespreking fikse kritiek en hij spaarde daarbij ten overstaan van de hele groep geen enkele speler. Hij had, zo stelde Berger het, ,,wat nootjes gekraakt''. Gezien het spel van gisteravond was de boodschap overgekomen.

De jonge Nederlanders hadden in het drijfnatte Moeskroen alle reden om tevreden te zijn. Daarom was het juist zo vreemd dat aanvoerder Arnold Bruggink zich in de blessuretijd van de tweede helft liet gaan en tegenstander Hoefkens natrapte. De record-international van Jong Oranje kreeg de rode kaart. Na afloop zei hij ook niet te weten wat hem bezielde.

Bruggink wordt waarschijnlijk voor twee of wedstrijden geschorst en hij mist daardoor een groot gedeelte van het Europees kampioenschap. Nederland komt daar maximaal vier keer in actie. ,,Het ging allemaal zo goed en dan verknal ik het voor mezelf'', stamelde Bruggink na afloop.

Het verschil in niveau en inzet was bij Jong Oranje in vergelijking met de eerste wedstrijd tegen de Belgen zo groot dat over een metamorfose kon worden gesproken. Berger had zijn elftal flink door elkaar gehutseld. Inclusief doelman Mark Zegers stonden slechts drie spelers op dezelfde positie.

In de nieuwe samenstelling voelde de ploeg zich veel beter thuis. Dat gold met name voor PSV'er Mark van Bommel – zwaar bekritiseerd voor zijn zwakke spel in Heerenveen – die van de achterhoede naar het middenveld was opgeschoven. De rol van vrije verdediger werd nu vervuld door John Nieuwenburg, die zaterdag nog reserve was. De Ajacied speelde sober en geconcentreerd.

Jong Oranje vormde gisteravond een hardwerkende eenheid. Tegenstander België, dat in de eerste wedstrijd indruk had gemaakt, was daarentegen niet in goede doen. De thuisploeg zou aan 0-0 of 1-1 genoeg hebben gehad om zich voor het EK te plaatsen. Door deze uitgangspositie hinkten de Belgen op twee gedachten. Moesten ze de tegenstander het spel laten maken of moesten ze gewoon voor de winst gaan?

De Belgen hadden ook pech. Ze verloren in Heerenveen hun aanvoerder Walter Baseggio van Anderlecht door een blessure. In Moeskroen moest reserve-aanvoerder Van Handenhoven na een botsing met Zegers al na 23 minuten hinkend naar de kant. In het ziekenhuis bleek zelfs dat hij zijn kuitbeen had gebroken.

Bij het Nederlands elftal ging in de eerste helft nauwelijks iets mis, hoewel het meer dan twee keer had kunnen scoren. Ellery Cairo, die vaak ongrijpbaar was voor de Belgische backs, zorgde in de 27ste minuut voor de verlossende 1-0. De Feyenoorder had over geluk niet te klagen, omdat de bal uit zijn als voorzet bedoelde schot via het rechterbeen van tegenstander Verlinden over de graaiende doelman Collet in het doel zeilde. Het tweede doelpunt was van een geheel andere orde. Bruggink zag bij een Nederlandse uitval in blessuretijd dat hij geen hulp kreeg van zijn medespelers en besloot toen met een boogbal te scoren. Zo zorgde hij op zeer fraaie wijze voor een 2-0 ruststand.

Na rust vocht België op volle kracht voor zijn laatste kans. Een verdediger werd ingeruild voor een extra aanvaller. Toch kwam Nederland lange tijd niet in de problemen. Ruim een kwartier voor tijd leek België alsnog dichterbij te komen. Niels Oude Kamphuis trok bij een hoge voorzet Somers opzij. Arbiter Irvine gaf daarvoor terecht een strafschop. De Nederlandse verdediger moest met een tweede gele kaart (rood dus) van het veld. België kreeg plotseling weer hoop. Roussel schoot de bal echter slecht in en keeper Zegers koos de goede hoek. De Belgische coach De Sart noemde de gemiste strafschop het sleutelmoment van de wedstrijd.

De bejubelde Zegers is een opvallende speler in de jeugdselectie. Zijn ploeggenoten spelen allemaal op het hoogste niveau in binnen- of buitenland. De doelman is slechts reserve bij eerste-divisieclub Excelsior. Hij kreeg bij gebrek aan betere keepers een jaar geleden het vertrouwen van Berger tijdens de EK-voorronde. Hij beschaamde het vertrouwen niet. Zegers speelde gisteren al weer zijn twaalfde interland. Hij wist gisteravond niet eens tegen wie hij de komende wedstrijd met Excelsior 2 moet spelen. ,,Het is moeilijker om in het tweede van Excelsior te keepen dan in Jong Oranje'', bekende Zegers. Berger: ,,Het is niet de eerste keer dat hij een beslissende rol speelt.''

De ploeg werd na afloop in de kleedkamer gecomplimenteerd door een ruime delegatie van het sectiebestuur van de KNVB, onder leiding van voorzitter Kesler. De bestuurders keken blij, maar beseften tegelijkertijd dat het niet eenvoudig zal zijn om een sterke ploeg naar Sydney af te vaardigen, nog afgezien van het feit of Jong Oranje zich plaatst. De clubbelangen zullen dan in september zwaar wegen. De Nederlandse competitie zal voor vier weken worden stilgelegd. Die periode wordt gebruikt voor het spelen van wedstrijden voor het nationale bekertoernooi. In dezelfde periode moeten de topploegen wel op Europees niveau spelen.

Competitieleider Wil van Rhee sprak in Moeskroen van een luxeprobleem. Hij had bondscoach Berger gisterochtend nog gebeld met de opdracht: ,,Doe me een lol, zorg dat ik in de problemen kom.'' Aanvoerder Bruggink had realiteitszin. ,,Als we ons voor Sydney plaatsen, wil ik ook naar Sydney. Maar PSV is natuurlijk wel mijn werkgever.''