Een hoogstpersoonlijk servies

Wie is uitgekeken op zijn dertien-in-een-dozijn ontbijtbord, zou eens een bezoekje aan de Eerste Keramiek Kamer in Amsterdam kunnen overwegen. Daar staat een grote voorraad borden, mokken en melkkannen blanco te wachten op hoogst persoonlijk schilderwerk door de toekomstige eigenaar. Alles is mogelijk, van een zelf bedacht patroon tot een geschilderde impressie van de poes of een dierbaar familielid. Voor de minder creatieve geesten liggen stapels voorbeeldboeken klaar. Afbeeldingen overtrekken kan ook: Indische volkspatronen, Keltische symbolen en tekeningen van Picasso en Matisse.

De Eerste Keramiek Kamer van Nederland is gevestigd in de artistieke huiskamer van Marion Wijnberg (42) aan de Churchilllaan in Amsterdam. In een grote stellingkast staan tientallen onbeschilderde kleistukken die zij in haar eigen huis gebakken heeft. Wie wil, kan met een compleet servies - ontbijt- en dinerborden, theepot, mokken, eierdopjes, tapasschaaltjes, slabak en fruitschaal - naar huis. Er zijn zelfs eet- en drinkbakken voor de hond of het konijn. Wijnberg heeft gekozen voor stevige vormen, die echt als servies gebruikt kunnen worden en niet als sierobjecten aan de muur hoeven te eindigen. Maar ook wasbakken, badkamertegels en eigen borden kunnen verfraaid worden met kleurige motieven en illustraties.

Inschrijven is niet nodig. Elke zaterdag en zondag kan iedereen binnenlopen bij de Keramiek Kamer. Wijnberg: ,,Het is een soort open huis waar je na afloop een mooi produkt aan overhoudt. De Keramiek Kamer brengt mensen bij elkaar, die elkaar anders nooit zouden ontmoeten.'' Maar ook groepen kunnen een middagje servies komen beschilderen. Het servies wordt per stuk afgerekend. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van de stukken: beginnend bij een eiderdopje voor ƒ10 of een mok voor ƒ15. Grotere stukken zoals een fruitschaal en melkkan kosten ƒ65. Wie een setje wil van bijvoorbeeld vier mokken en een theepot, krijgt per stuk een korting van 2,5 tot 10 procent.

Ongeveer zestien mensen kunnen tegelijkertijd aan de slag in Wijnbergs woonkamer. Op twee lange tafels staan bakjes met kwasten en penselen en potjes majolica, een pottenbakkersverf. Je kunt uit veertig kleuren kiezen en mag net zo veel verf gebruiken als je wilt.

Met een maagdelijk wit kopje in de hand wordt menig bezoeker overvallen door faalangst. Wat als je het hele vlak met de eerste penseelstreek al besmeurd? Wijnberg heeft hier rekening mee gehouden: niet alleen penselen, maar ook potloden staan onder handbereik. Een tekening kan zelfs met carbonpapier op de kleistukken overgebracht worden. Wanneer je door een onbeheerste beweging toch nog uitschiet, laat de verf zich probleemloos verwijderen met een wattenstaafje of gum. En kleine kliederfoutjes worden gelukkig niet vereeuwigd.

De serviesstukken zien er na het schilderwerk nog weinig professioneel uit: de verf is dof en de kleuren mat. Wijnberg glazuurt de stukken en bakt ze af zodat ze het volgende weekend opgehaald kunnen worden: hoogglanzend en klaar voor gebruik. Voor Wijnberg is het moment waarop bezoekers hun eigen mok of theepot weer terugzien het leukst. ,,Het eindresultaat is vaak zo verrassend. Mensen die normaal nooit een kwast in de hand nemen, zie je op zo'n moment gewoon denken: ,,Jeetje, heb ik dat gemaakt?!"

Eerste Keramiek Kamer, Churchilllaan 208 II, Amsterdam. Za/zo 12-19u. Vanaf vier personen op afspraak. Inl 020-6643349