De kunstkerstboom van de Zangeres zonder Naam

Stelt u zich eens voor: een sereen dorp in een prachtige omgeving, die nog beter uitkomt door de overweldigende herfstkleuren. Aan de rand ligt een sprookjesachtig kasteel te pronken tussen de bossen. Het plaatselijke café heet er gewoon nog De oude hoeve en de bakker naar plaatselijk accent 't Bekkertje. En in plaats van vreemdelingen af te snauwen, wijst men ze nog vriendelijk de weg.

Zo'n dorp bestaat nog. Het heet Arcen en ligt in Limburg. De rust wordt er momenteel verstoord door de veiling met bijbehorende kijkdagen die in het kasteel plaatsvindt. Hier worden zaterdag persoonlijke bezittingen van de Zangeres Zonder Naam per opbod verkocht, zoals de protserige Italiaanse slaapkamer, het krullerige servies, een platencollectie met titels als `Friet met mayonaise' en 'n Lach en een traan' en andere Hollandse hits. Ook op door haar gedragen brillen en handschoentjes en haar nepkerstboom kan geboden worden.

Deze Mary Servaes-veiling is, zeg maar, de nationale tegenhanger van de grote millenniumopruimingen van sterrenmemorabilia die eerder dit jaar rond internationale beroemdheden als Marilyn Monroe en de Beatles werden georganiseerd. Met het verschil dat deze veel kleiner is en de opbrengst naar goede doelen als `een vrouwenproject in Nieuw-Guinea' gaat. En dat de opbrengst waarschijnlijk beduidend lager zal zijn. De richtprijzen in de veilingcatalogus lopen van een tientje voor de kerstboom, prullaria als een gedenktegel of een tafelbel tot zeshonderd gulden voor een kaptafel of een vitrinekast.

De kijkdagen worden druk bezocht. Voornamelijk ouderen lopen door de bescheiden vleugel van het kasteel die speciaal voor de zangeres is gereserveerd, terwijl op de achtergrond haar levensliederen over ongelukkige hoeren, zwerfjongeren en hartzeer klinken. Het zijn vooral buurtgenoten, zo blijkt, en de meeste zijn niet van plan de veiling bij te gaan wonen. Anderen zijn op de meubel- en antiekbeurs elders in het gebouw afgekomen en lopen ook nog even giechelend rond tussen de meubelen in rococostijl, de dramatische religieuze afbeeldingen en het Biedermeierporselein. Ook zij zijn niet van plan ergens op te bieden.

Het is vooral de overdaad van de tentoongestelde spullen die in het Limburgse niet wordt gewaardeerd. Moeder en dochter Theelen die speciaal voor de Zangeres naar het kasteel kwamen, griezelen ervan. ,,Iemand die van de kermis komt, zal het wel leuk vinden'', luidt hun commentaar op een goudgekleurd servies, ,,iets voor als we terug moeten naar de caravan.'' Een Belg raakt niet uitgepraat over het suikertaartachtige slaapkamermeubilair. ,,In zo'n slaapkamer heb je een hele doos Viagra naast je bed nodig.'' De beginprijs van zeshonderd gulden die in de catalogus staat voor het bed met engelen is volgens hem veel te hoog. Hij zou het nog niet gratis willen hebben.

Het is maar goed dat Mary Servaes de veiling niet meer hoeft mee te maken. Ze zou vast hartverscheurend getreurd hebben om de opmerkingen.

Want als iemand pleitte voor tolerantie en mildheid voor `elkaars gevoelens' is het wel `de koningin die moest knokken', zoals een fan haar op Internet noemt.

Overige kijkdagen: do 18 t/m za 20 nov van 11-21u. Veiling: 20 nov van 19-21u. Adres: Kasteeltuinen Arcen, Lingsforterweg 26. Inl. Haddon Hall, 077-3211013.