Chili verbiedt bijeenkomst neo-nazi's

Chili geeft geen toestemming voor een internationale bijeenkomst van neo-nazi's die volgend jaar op zijn grondgebied zou worden georganiseerd. Dat heeft de Chileense minister van Binnenlandse Zaken, Raúl Troncoso, gisteren gezegd op een bijeenkomst van het handelsblok Mercosur in Uruguay. Neo-nazi's uit heel de wereld willen op 20 april 2000 de 111-ste verjaardag van Hitler vieren in Chili, dat in het verleden onderdak heeft verleend aan voortvluchtige en van oorlogsmisdaden verdachte oud-nazi's. Het is voor het eerst dat de Chileense regering zich openlijk uitspreekt tegen de bijeenkomst. De joodse gemeenschap in Latijns Amerika, die de afgelopen tijd veel kritiek had op de Chileense besluiteloosheid inzake de kwestie, heeft verheugd gereageerd. (Reuters)