Blair kondigt controversiële wetten aan

Met een troonrede vol controversiële wetsvoorstellen van de regering-Blair heeft de Britse koningin Elizabeth gisteren het parlementaire jaar geopend.

In het Hogerhuis, waar meer dan zeshonderd adellijke leden voor het eerst ontbraken, kondigde zij 28 wetten aan waarmee premier Blair zijn in mei 1997 ingezette programma van `hervorming en modernisering' voorlopig wil voltooien.

Voor het komende parlementaire jaar, het laatste `volledige' regeringsjaar vóór de verkiezingen die verwacht worden in 2001, kondigde Blair een reeks deels omstreden wetten aan die politieke risico's voor hem inhouden. Kiezers uit de middenklasse die Labour na achttien jaar Conservatieve regeringen aan de macht hielpen, zouden aanstoot kunnen nemen aan voorstellen voor een nieuwe wegenbelasting om files te bestrijden en een extra heffing op het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer.

De oppositie heeft dat laatste wetsvoorstel onmiddellijk de `poll tax op wielen' gedoopt, naar het voorstel voor een hoofdelijke belasting dat oud-premier Thatcher moest intrekken om niet ten val te komen.

Ook de linkse Guardian noemt het voorstel vanmorgen slecht doordacht. Voor een zakenman is een bedrag van bijvoorbeeld tien pond `wisselgeld', maar voor een karig betaalde verpleegster is het onmogelijk hetzelfde bedrag keer op keer op te brengen, aldus de krant.

Blair neemt een ander risico met zijn voorstel om de gedeeltelijke privatisering van de nationale luchtverkeersleiding door te zetten. De publieke opinie is al langer tegen privatisering van de controle op het drukste stuk luchtruim van Europa. Het verzet is gegroeid na het dodelijke treinongeluk bij het Londense station Paddington. Veel mensen zijn bang dat veiligheid op het spoor tijdens de privatisering is opgeofferd aan de belangen van aandeelhouders en vrezen hetzelfde voor de luchtvaart. Blair kijkt bovendien aan tegen een revolte binnen zijn eigen partij over dit onderwerp.

Andere wetsvoorstellen die dit jaar op debat zullen stuiten: een verplichte drugscontrole van alle arrestanten, een wet op de openbaarheid van bestuur, een gedeeltelijke privatisering van de posterijen, het afschaffen van juryrechtspraak in een deel van het rechtssysteem en een verbreding van het begrip terrorisme.