Beurs neemt waarschuwing Stork serieus

Beleggers hebben het aandeel Stork vanmorgen massaal verkocht. Het bedrijf uit Naarden verloor bijna een kwart van zijn waarde en noteerde rondom het middaguur 13,95 euro.

Het ingenieurs- en machinebouwconcern had gisteren nabeurs een winstwaarschuwing naar buiten gebracht. Forse tegenvallers bij de al jaren noodlijdende ingenieursdivisie en teleurstellende resultaten bij de bouw van machines voor de voedingsindustrie hebben de winst van technologieconcern Stork zwaar onder druk gezet. Stork verwacht voor dit jaar een halvering van de nettowinst. Eerder werd nog uitgegaan van een lichte winststijging.

Stork was daarmee veruit de grootste daler op een verder weinig enerverende markt. De hoofdfondsen noteerden in doorsnee licht hoger. De AEX-index klom 0,05 punt op 603,58 punten. Vraag is of de toonaangevende graadmeter boven de grens van 600-punten kan blijven. ,,Lukt dat tot na het weekeinde, dan kunnen we de komende weken verder klimmen,'' voorziet een handelaar.

Volkomen verrast was de beurs met Stork. Analisten waren vooralsnog van mening dat de al tijden kwakkelende Engineering Group nog dit jaar verkocht kon worden. Maar dat lukt nu niet meer, aldus Stork. ,,Mochten ze deze groep uiteindelijk niet kunnen afstoten, dan zal die als een steen om de nek blijven hangen'', vreest een commissionair.

Ongelukkig was de beurs ook met Vedior. Het uitzendbureau had gisteren al een tik gekregen in reactie op de winstwaarschuwing. De koers verloor die dag meer dan een vijfde. Vandaag kwam daarbovenop nog een verlies van bijna 14 procent. Rondom het middaguur noteerde Vedior 12 euro na een slot van 13,90 euro gisteren.

Daarentegen stonden de meeste hoofdfondsen in de plus. DSM was daar een van. Het chemieconcern liet vanochtend weten het onderdeel Compounds te verkopen en zich te concentreren op de kernactiviteiten. Beleggers waardeerden de stap van DSM met een 1,10 hogere koers op 34,80 euro. Ook branchegenoot Akzo ging omhoog, na het nieuws dat de tobbende vezeldochter Acordis voor 826 miljoen euro is verkocht aan CVC Capital Partners.

Heel goed ging het ook met automatiseerder Getronics. Het aandeel steeg bijna 4 procent, doordat beleggers tevreden zijn over de wereldwijde alliantie die Getronics heeft gesloten met het Amerikaanse Hewlett-Packard.

Nedloyd maakte geen indruk met de cijfers over de eerste negen maanden. Het transportconcern zakte 80 eurocent op 25,50. Van der Moolen steeg daarentegen. Het Amsterdamse hoekmansbedrijf neemt een Amerikaanse branchegenoot over en klom 1,05 op 53,05 euro.

Koninklijke Olie werd 69 eurocent duurder op 62,62 euro, dankzij de almaar stijgende olieprijs. Heineken klom 82 eurocent op 47,71. Philips, Unilever en KLM noteerden daarentegen een bescheiden verlies.