ANOUK

De tweede cd Urban Solitude van de Haagse rockzangeres Anouk komt deze week binnen op de eerste plaats van de album-top 100, nadat er in een week al meer dan 60.000 exemplaren van verkocht werden. Anouk Teeuwe dankt haar succes aan tamelijk onversneden rockmuziek, die hechter klinkt dan op haar debuut Together Alone omdat ze ditmaal gebruik maakt van haar vaste live-band.

De cd opent sterk met een drietal robuuste rocksongs. Vooral de single-hit RU Kiddin' Me is een overtuigend staaltje van Anouks brutale voordracht, waarin ze meer gemeen heeft met ouderwetse (hard)rockzangeressen als

Genya Ravan dan met de nieuwe lichting van Alanis Morissette of Skunk Anansie.

Anouk en mede-songschrijver Bart van Veen gaan in de fout als ze gevoelig proberen te doen. De ballade Tom Waits, gebaseerd op de flauwe woordgrap `Tom waits for the morning train...' is topzwaar door de veel te zwaar aangezette cellopartij en Anouks hete-aardappelstem leent zich maar matig voor de verontwaardigde toon van Michel en My friend, twee langzame liedjes die net zo moeizaam voortploegen als het liefdesleven dat aan hun overdosis emotie ten grondslag moet hebben gelegen. Ook het schreeuwnummer U being U en The Dark, een imitatie van de Red Hot Chili Peppers, missen de diepgang om Urban Solitude over de gehele linie tot een hoogtepunt in de Nederlandse rockmuziek te maken.

Anouk: Urban Solitude (Dino 99680)